Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

rätt till semester under uppsägningstiden samt innebörden av arbetsbefrielse

Semesterersättningsrättigheter i samband uppsägning/arbetsbefrielse, vad gäller?

Jag är tillsvidareanställd och ansökte om semester som jag skulle få beviljad om vissa krav uppfylldes men jag fick aldrig bekräftat att semestern var beviljad.

Sedan sa jag upp mig och vi pratade om att jag skulle ha 3 veckors semester och att min sista arbetsdag då skulle vara 3 veckor tidigare än vad den i själva verket skulle vara. Jag fick fortfarande ingen ordentlig, dokumenterad bekräftelse på att min ansökan var godkänd.

Fram till nyligen var allt i sin ordning men efter att ha hamnat i konflikt med arbetsgivaren hotade de med att avskeda mig i förväg trots att jag redan var under uppsägning, alternativet var att de erbjöd mig att jobba t o m 19 januari men få betalt för hela januari samt erhålla den semesterersättning jag har rätt till. Jag avböjde detta erbjudande då jag skulle förlora nästan en och en halv månads lön. Jag stod på mig.

Senare återkom arbetsgivaren och "tvingade mig att gå" och få rätt till full betalning t o m 9 mars samt erhålla full semesterersättning och övriga förmåner. Det var ingen diskussionsfråga och jag kunde inte välja att inte gå med på det. De gjorde mig arbetsfri, med ett finare ord men i själva verket anser jag att jag avskedades i och med detta då de inte hade skäl att avskeda mig med omedelbar verkar tidigare när de hotade att göra det.

Detta innebär för mig och ur min synvinkel att alla tidigare diskussioner angående semesteransökan stryks då jag knappast kan "vara på semester" under tiden jag är arbetsbefriad/avskedad med full lön. Arbetsgivaren anser dock att jag bör ha semester de 3 veckorna som vi hade diskuterat tidigare och att jag därmed inte får semestern utbetald i pengar. Som tidigare nämnt har jag inte fått någon ordentlig bekräftelse på att min semesteransökan är godkänd och vid "avskedan" sas det att jag har rätt till full lön och full semesterersättning.

Jag anser, utifrån allt ovan, att jag har rätt att få ut alla min sparade samt intjänade dagar i pengar medan arbetsgivaren anser att jag måste ta min semester dessa 3 veckor.

Jag funderar starkt på att göra en rättssak av detta och skulle uppskatta enorm om jag kunde få rådgivning i fallet. Jag gör min sista dag på fredag den 19 januari och det skulle hjälpa otroligt mycket om jag kunde få svar innan det, utan att sätta press. Jag har full förståelse för om det inte är möjligt.

Tacksam för den hjälp jag kan få. Ni verkar grym!

Rådgivarens svar

2018-01-19

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Din fråga handlar om rätt till semester under uppsägningstiden samt innebörden av arbetsbefrielse.

Allmän redogörelse

Rätt till semester och reglerna som styr frågor om semester i ett arbetsförhållande hanteras i semesterlagen (1977:480).

Vad som gäller vid semesterledighet i samband med uppsägning. framgår av 14 § semesterlagen. Lagen säger att arbetsgivaren inte kan tvinga en arbetstagare att ta semester under uppsägningstiden. Arbetstagaren har även rätt under uppsägningstiden att upphäva redan bestämda semester.

Arbetsgivaren har en s.k. rätt att leda och fördela. Det innebär att din arbetsgivare får även bestämma att du ska vara arbetsbefriad. Att vara arbetsbefriad innebär inte att man är avskedad. Ett avskedande innebär att du inte längre ska anses vara anställd. I sånt fall förlorar man sin rätt till uppsägningstiden enligt anställningsavtalet. Man förlorar dock inte sin rätt till intjänade semester.

När en arbetstagare säger upp sig är han förpliktad att jobba vidare under en viss period, som kallas uppsägningstiden. Under uppsägningstiden är man fortfarande anställd och har rätt till full lön samt rätt till alla andra förmåner som erbjuds till alla anställda. Hur lång en uppsägningstid är bestäms av anställningsavtalet som binder arbetsgivaren och arbetstagaren. Som har nämnts tidigare får dock arbetsgivaren inte tvinga en arbetstagare att ta semester under uppsägningstiden. Arbetsgivaren får dock arbetsbefria arbetstagaren även under uppsägningstiden. Arbetstagaren behåller även då sin rätt till full lön och andra förmåner trots att han/hon är arbetsbefriad. Oanvänt intjänade semesterdagar betalas ut av arbetsgivaren när anställningen upphör (dvs. efter uppsägningstiden).

Sammanfattning och rekommendation

Av din fråga förstår jag att din arbetsgivare har bestämt sig för att befria dig från ditt arbete. Han har rätt att göra så. Det ska inte anses som om att du är avskedad trots att jag förstår att det kan kännas så. Du behöver i så fall inte jobba fram tills din uppsägningstid är över. Din arbetsgivare får dock inte själv välja utan ditt samtycke att förlägga semester under denna period. De semesterdagar som du har kvar ska betalas ut när din uppsägningstid är över.

Du bör alltså kontrollera att din arbetsgivare betalar din lön fram till sista anställningsdagen enligt ditt anställningsavtal. Därefter ska även potentiella oanvända semesterdagar betalas ut.

 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Behöver du ytterligare hjälp är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.

Vänliga hälsningar,

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.