Hej. Jag har 38 semesterdagar sparade innan min sjukskrivning som varat i ett år. Jobbar kommunalt och kommunen vägrar betala ut dessa dagar, säger att dom ligger kvar som en bank tills jag avslutar min anställning. Det är mina intjänade pengar och jag förstår inte varför arbetsgivaren skall tjäna ränta på dom. Försäkringskassan påstår att jag har rätt till en utbetalning. Har jag det eller?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga gäller rätt till semesterersättning vid sjukskrivning. Dessa frågor regleras i semesterlagen. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Som sjukskriven har du rätt att ta ut semesterdagar precis som andra arbetstagare. Under semesterdagarna erhåller du då din semesterlön, vilket framgår av 4 och 26 §§. Enligt 18 § har en arbetstagare rätt att spara semesterdagar under fem år. Semesterdagar med semesterlön som inte har sparats eller tagits ut ska enligt 26 a § ersättas med semesterlön, vilket innebär att pengarna betalas ut och semesterdagarna anses förbrukade. Denna möjlighet finns dock inte för sparade semesterdagar.
Som arbetstagare har man ingen rätt att välja att få sina sparade semesterdagar ersatta med semesterersättning. Om anställningen upphör har arbetstagaren däremot rätt till semesterersättning för den semesterlön som tjänats in under anställningen. Detta framgår av 28 § och det är troligtvis vad din arbetsgivare menar med att dina semesterdagar ”ligger kvar som en bank” tills din anställning avslutats.
För att få ut semesterlönen för dina sparade semesterdagar behöver du alltså ta ut semesterdagarna. I enlighet med 19 § ska du meddela din arbetsgivare om detta. Arbetsgivaren har inte rätt att neka den anställde att ta ut sparade semesterdagar.
Jag hoppas du fick svar på din fråga. Önskar du vidare hjälp är du välkommen att boka tid hos Familjens Jurist, det kan du göra här.
Vänliga hälsningar,
Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.