Hej,
Jag filmade under helgen min sons lag i innebandy under 2 matcher. Under den andra matchen blev jag tillsagd av en spelare att jag skulle sluta filma annars skulle han anmäla mig. Jag slutade att filma direkt och gick och satte mig på läktaren. Efter matchen krävde han att jag skulle radera redan tagna filmer annars skulle han polisanmäla mig.
Barnen som spelade var pojkar och flickor födda 07-10. Jag filmade med en vanlig videokamera och var tydlig och informerade att filmningen var för eget bruk.
Vad gäller?
Med vänlig hälsning,
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer svaret på vad som gäller i den situation du beskriver.
Rätten att filma utan samtycke
Utgångspunkten enligt svenska lag vad gäller rätten att filma och fotografera andra människor utan deras samtycke är att det är tillåtet. Det finns ingen allmän lagregel som förbjuder människor att filma eller fotografera andra, och det finns inte heller någon allmän lagregel som kräver att all fotografi och filmning av andra kräver samtycke.
Det finns dock ett undantag till denna utgångspunkt. I Brottsbalken kapitel 4 § 6a framgår det att den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering
Den situation du beskriver, att du har filmat din sons och andra barns innebandymatcher. De har alltså varken befunnit sig inomhus i en bostad, eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme. Du har alltså inte gjort något fel, du har rätt att filma matchen och kommande matcher, och du behöver inte radera de redan inspelade matcherna.
Jag hoppas att mitt svar har hjälpt dig! Om det är något annat du undrar över får du gärna skicka in fler frågor till oss här på Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.