Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Rätten att ta del av förundersökningsmaterialet som misstänkt

Misstänkt narkotikabrott, normalgraden innehav i överlåtelsesyfte.
Kan man begära att få lyssna/ta del av polisens radiokommunikation för tillfället av gripandet?

Händelse
Misstänkt är identifierad av MC-polisman 1 på 70 meters avstånd. Verkar otroligt då misstänkt inte tidigare träffat Polismannen 1 och MG bar keps och uppdragen luvtröja vid tillfället. Vill veta om aktuell polisman1 under rop på förstärkning namnger misstänkt eller om det är en efterkonstruktion.

Avropperteringspm av framåkande Polisman 2 (försärkningen) inkommer tre dagar efter händelsen. I sitt PM påtalar Polisman 2 att Polisman 1 namnger misstänkt i radiokommunikationen under Polisman 2 framkörning.

Rådgivarens svar

2020-07-09

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag har inte hittat något specifikt som gäller hur och om polisens radiokommunikation alltid sparas som ljudupptagningar, så jag kommer i mitt svar att utgå från att det finns en ljudupptagning av detta som ingår som bevisning i förundersökningen.

Misstänktes rätt att ta del av förundersökningsmaterial

Personer som är misstänkta för brott kan man vara misstänkta för brottet i olika grader beroende på hur mycket bevis som finns insamlat mot personen i den aktuella förundersökningen. Skäligen misstänkt är den andra misstankegraden. Vad som är skälig misstanke varierar från fall till fall men man brukar säga att det ska vara objektivt underbyggda omständigheter som med viss styrka talar för att personen i fråga har begått den gärning som misstanken avser. Från det att man är skäligen misstänkt har den misstänkte och dennes försvarare rätt att fortlöpande, i den mån det kan ske utan men för utredningen, ta del av det som har förekommit vid förundersökningen (23 kap. 18 § 2 st. rättegångsbalken, RB). Den här rätten kan till viss del vara begränsad av sekretessbestämmelser.

Den misstänkte och försvararen får rätt att ta del av det som förekommit vid förundersökningen när undersökningsledaren har slutfört den utredning som han eller hon anser är nödvändig. Den misstänkte och försvararen ska då underrättas bl.a. om att de har rätt att begära att förundersökningen kompletteras (23 kap. 18a § RB). På begäran av den misstänkte eller försvararen ska ett förhör eller någon annan utredning äga rum om det kan antas vara av betydelse för förundersökningen. En sådan begäran kan avslås men då ska man ange skälen för det (23 kap. 18b § RB).

I det här fallet

Jag antar att förundersökningen ännu är i ett skede att den inte är färdig. Förutsatt att det finns ljudinspelningar av radiokommunikationen som del av förundersökningsmaterialet kan den misstänkte i det här fallet åtminstone alltid begära att få ta del av förundersökningsmaterialet. Däremot är det osäkert om och i så fall vad som kommer att lämnas ut. Det beror på om man bedömer att det skulle vara till men för utredningen eller om det skulle vara begränsat av sekretess. Mer än så kan jag tyvärr inte säga. När förundersökningen väl är färdig ska man dock underrättas om det som misstänkt och om en sådan ljudinspelning inte är med i förundersökningsmaterialet kan man i så fall åtminstone begära att den ska tas med som viktig för utredningen. Begäran kan dock avslås, men ska i så fall motiveras.

Råd 

Om det är så att man misstänker att bevisningen mot en inte stämmer kan det vara bra att ha hjälp av en försvarare. Med tanke på att narkotikabrott av normalgraden kan ge fängelse i upp till tre år (1 § narkotikastrafflagen) kan den misstänkte eventuellt ha rätt till en offentlig försvarare, vilket man kan begära. Skulle detta inte beviljas kan man fundera över om man vill anlita en brottmålsadvokat.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.