Hej !
Jag har varit fast anställd sedan 2 år tillbaka och nu vill min arbetsgivare permittera mig istället för att säga upp mig, på grund av arbetsbrist. Jag arbetar full tid med 40 - 43 timmar timmar per vecka.
Med permitteringen som min chef nu vill ge mig så begär han även att jag under min permittering skall vara lönebefriad, så jag ska inte få någon lön på 2 månader.
Får min arbetsgivare permittera mig utan permitteringslön ?
Han påstår att han får det som arbetsgivare.
Hej. Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Permittering innebär att arbetsgivaren tillfälligt avbryter den arbetstagandes arbete utan att anställningsförhållandet i sig upphör.
Det stadgas i lagen om anställningsskydd (LAS) att arbetstagare som permitteras behåller sin rätt till samma lön och övriga anställningsförmåner (21 § första meningen LAS).
Viktigt att notera är dock att det i 21 § andra meningen LAS framgår att rätten inte kvarstår beträffande arbeten av säsongsbetonat slag eller som av annat skäl inte är sammanhängande i sin natur. Undantagsregeln tillämpas dock återhållsamt.
Det krävs således att ditt arbete är säsongsbetonat eller av icke sammanhängande natur för att du ska förlora din rätt till lön under permitteringen.
Om det finns kollektivavtal kan rätten till samma lön och förmåner avtalas bort, om en central arbetsgivarorganisation slutit eller godkänt avtalet. Finns ett kollektivavtal som säger annat än lagen gäller således avtalet före lagen. Det finns också möjlighet för en arbetsgivare att, tillsammans med fackförbundet, förhandla fram ett avtal där anställda inte har rätt till samma lön vid permittering.
Korttidspermittering / korttidsarbete under covid-19
Med anledning av coronaviruset har regler om korttidspermittering införts. Reglerna innebär att en arbetsgivare kan minska arbetstagarens ordinarie arbetstid med upp till 60 %. Om beslut om korttidspermittering fattats får man som anställd behålla ca 90 % av sin lön, men då en del av lönen subventioneras statligt.
Rekommendation
Om du är osäker på vad som gäller för dig råder jag dig i första hand att prata med din chef och personalavdelningen på ditt arbete. Om du är ansluten till ett fackförbund är det också en bra idé att prata med ditt fackförbund och få stöd och hjälp i vad som gäller för dig. . Ett annat alternativ är att kontakta en jurist som kan ge rådgivning och hjälp. Du kan fylla i ett kontaktformulär HÄR, så återkommer vi till dig.
Jag hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare frågor och funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.