Hej! Om man åker fast rattonykterhet 0,41 promille och kan uppvisa läkardokument att detta kan ha skett under sjukdom frånvaroep (epilepsi) och man har ej varit medveten om vad som hänt vare sig druckit eller kört bil beroende på sjukdom. Att man dessutom är näst intil nykterist vardags så tycker jag att man bör gå fri från detta?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Rattfylleri
Rattfylleri regleras i 4 § lag om straff för vissa trafikbrott (TBL). Den som för ett motordrivet fordon med en alkoholkoncentration som uppgår till minst 0,2 promille gör sig skyldig till rattfylleri. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst 6 månader. För grovt rattfylleri krävs det att alkoholkoncentrationen har uppgått till minst 1,0 promille, föraren har varit avsevärt påverkad av alkohol eller framförandet av fordonet har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten. Straffet för grovt rattfylleri är fängelse i högst 2 år (4 a § TBL). Det krävs ytterligare ett till rekvisit (krav) för att brottet rattfylleri ska föreligga. Den brottsliga gärningen ska ha skett med uppsåt, det vill säga med flit.
Ett körkort ska återkallas om körkortsinnehavaren har gjort sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri (5 kap. 3 § körkortslagen).
Sammanfattning och råd
Om en person kör bil med en alkoholkoncentration på 0,41 promille gör personen sig skyldig till rattfylleri av normalgraden. I ditt fall har personen inte varit medveten om sitt tillstånd på grund av sjukdomen. Det kan innebära att personen inte har haft uppsåt att begå den brottsliga gärningen. Då har inte personen gjort sig skyldig till brottet rattfylleri.
Om du har fler frågor är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänliga hälsningar
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.