Jag blev fast anställt av ett bolag med 3 mån uppsägning. Efter 7 veckor kommer inte CFO och ägare överens om att min roll ska finnas kvar tyvärr. Ägaren säger då upp mig med 3 mån uppsägning pga arbetsbrist. Ändå vill inte bolaget ge mig arbetsfrihet under dessa 3 mån, utan att jag ska jobba med massa admin och ekonomi vilket jag inte var anställd till från förta början. Jag var anställd för att ut föra försäljning utomlands.
Tyvärr är det för kort tid för att facket ska kunna hjälpa mig och jag har inte ens hunnit gå med i något fack.
Vad har jag för rättigheter i detta? Kan jag på något sätt få rätt till arbetsfrihet under dessa mån då jag behöver tid att söka nytt jobb ? Har de rätt att sätta mig på andra arbetsuppgifter i bolaget när de har sagt upp mig pga av arbetsbrist ?
Tacksam för svar!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Lag om anställningsskydd
Vid uppsägning aktualiseras reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Enligt 12 § LAS har den som är uppsagd "rätt att under uppsägningstiden behålla sin lön och andra anställningsförmåner även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter alls eller får andra arbetsuppgifter än tidigare [min kursivering]". Arbetsgivaren har alltså rätt att under uppsägningen ge dig andra arbetsuppgifter. Frågan är hur annorlunda uppgifter arbetsgivaren kan ge dig.
I ett rättsfall från Arbetsdomstolen (AD 1929, nr 29) formulerades en princip, 29/29-principen, gällande arbetsskyldighet. Enligt rättsfallet gäller den endast de arbetstagare som är bundna av kollektivavtal, men i doktrin (juridisk forskning) så anses även obundna arbetstagare inkluderas (det är dock inte prövat i domstol). 29/29-principen innebär att en arbetstagare "är skyldig att mot de avtalsenliga löneförmåner, som gälla för det arbete, vari han är anställd, utföra allt sådant arbete för arbetsgivarens räkning, som står i naturligt samband med dennes verksamhet och kan anses falla inom vederbörande arbetares allmänna yrkeskvalifikationer".
Ekonomi och administration torde stå i naturligt samband med de flesta arbetsgivares verksamhet, så frågan i ditt fall blir om du har tillräckliga yrkeskvalifikationer. Ingenting som har nämnt tyder på att du är okvalificerad, men om det har krävts omskolning så är du inte skyldig att utföra administration.
Jag vill även brasklappa för att jag inte vet hur 29/29-principen förhåller sig till det i inledningen citerade lagrummet om att arbetsgivaren får ge arbetstagaren "andra uppgifter än tidigare". Det torde inte kunna trumfa 29/29-principen, men om det råder arbetsbrist så kanske det skulle kunna finnas en viss logik i att låta arbetstagare utföra uppgifter de egentligen inte är kvalificerade för, vad vet jag.
Du har dock, oavsett vad, rätt att ta ledigt för att söka jobb. Den rätten tillförsäkras i 14 § LAS, som lyder: "Under uppsägningstiden har en uppsagd arbetstagare också rätt till skälig ledighet från anställningen med bibehållna anställningsförmåner för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete."
Rekommendation
Om du har omskolats för att kunna klara av dina arbetsuppgifter så har du fått arbetsuppgifter som du enligt 29/29-principen inte ska behöva utföra. Då rekommenderar jag att du kontaktar en av våra jurister. Du hittar mer information om våra tjänster HÄR. Oavsett har du som sagt rätt till skälig ledighet för att exvis gå på arbetsintervjuer.
Jag hoppas att du har fått klarhet i vilka rättigheter man har under uppsägning. Om det är någonting ag har missat, som är oklart eller om du undrar någonting annat, så är det bara att ställa en ny fråga. I övrigt önskar jag dig lycka till, både med uppsägningen och i arbetssökandet.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.