Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Rättsregler

Hej! Har två snabba frågor som jag väldigt gärna önskar få svar på..
Jämför rättsregler med övriga regler i samhället, samt vilka rättsregler kan en fastighetsförvaltare komma i kontakt med?
Tack på förhand

Rådgivarens svar

2018-12-12

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Rättsregler

En rättsregel är en regel med juridiskt innehåll som följer av lag eller annan etablerad rättskälla, t.ex. domstolspraxis.

Den största skillnaden till andra regler i samhället är att om man bryter mot rättsregler kan man drabbas av rättsliga konsekvenser, sanktioner i någon form. Det finns dock undantag till detta när rättsregler inte har rättsliga konsekvenser (till exempel i folkrätten).

Man kan skilja på primärs rättsregler och processuella rättsregler. Primära rättsregler säger något om hur man får eller inte får handla. Processuella rättsregler finns i rättegångsbalken och kan regler t.ex. hur en huvudförhandling ska gå till.

Om man jämför med till exempel moraliska regler, säger de vad man borde göra medan rättsliga regler säger vad man ska göra.

Rättsregler för fastighetsförvaltare

Som fastighetsförvaltare är det flera lagar som kan vara relevanta. Den viktigaste är kanske jordabalken och dess tolfte kapitel som brukas kallas hyreslagen. Även miljöbalken och arbetsmiljölagen kan bli relevanta. Om man är anställd av det allmänna, till exempel en myndighet kan även offentlighets- och sekretesslagen och lagen om offentlig upphandling bli tillämplig.  

I övrigt beror det mycket på vilka arbetsuppgifter man har och vilken arbetsgivare man jobbar för. Om du har någon specifik fråga när det gäller fastighetsförvaltare får du gärna ställa den och ge oss mer information så kan du få ett bättre svar.  

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du mer än välkommen att ställa en ny.

 

Med vänlig hälsning,

Sandra

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.