Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Retroaktiv lön

Jag arbetade från augusti 2016 till april 2017, alltså 8 månader, i en tjänst som skulle innebära en löneökning med ca 2000 kr per månad. Denna löneökning blev jag lovad av min närmsta chef att jag skulle få retroaktivt. I april 2017 så bytte jag anställningsform från heltid till deltid inom samma myndighet. I samband med att jag slutade på heltid så drogs, enligt min chef, processen igång med myndighetens HR-del att utbetala lönen retroaktivt. Idag 10 månader senare fick jag svaret att jag inte kommer att få någon lön retroaktivt eftersom att jag har bytt anställningsform och att det är för långt tillbaka i tiden. Enligt min chef så har facket varit med i beslutet. Jag har personligen legat på min chef om detta och det är HR-delen själva som har förhalat processen. Jag anser att jag har rätt till pengar och den rätta lönen för det arbete jag redan har gjort.

Hur går jag vidare med detta? Har jag på något sätt lagstöd?

Rådgivarens svar

2018-04-06

Hej och tack för att du väljer att vända dig till Fråga Juristen med din fråga!

Rätt till retroaktiv lön

Utgångspunkten är att en lönefordran preskriberas efter 10 år enligt preskirptionslagen § 2. Denna tidsram kan dock inskränkas bl.a. om anspråket grunder sig på ett kollektivavtal, vilket står i medbestämmandelagen § 64

Kollektivavtal och enskilda anställningsavtal

Om man är ansluten till en facklig organisation är chansen stor att man även omfattas av ett kollektivavtal. Det innebär att vissa minimistandarder gäller för varje individuellt anställningsavtal. Dessa standarder kan t.ex utgöra en lägsta ingångslön eller hur lönepåslag ska beräkans. Varje kollektivavtal är sitt eget ramavtal och har särskilda egna regler. 

Det är inte omöjligt att förhandla med sin chef så att ens eget anställningsavtal blir mer förmånligt än minimistandarderna för kollektivavtalet. T.ex. kan man förhandla fram en större ingångslön. Dock blir ett sådant individuellt avtal ogiltigt om det strider mot kollektivavtalet. Exempelvis om det individuella avtalet har en annan beräkningsform för lön än kollektivavtalet. Då spelar det ingen roll att det individuella avtalet är mer förmånligt. Annars är ju huvudtanken att ett kollektivavtal ska försäkra vissa standarder som arbetsgivaren ska beakta.

Bedömning i det aktuella fallet

Eftersom jag inte har tillgång till ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal är min möjlighet att hjälpa dig begränsad. Det kan nämligen finnas regler i kollektivavtalet som reglerar möjligheterna till utbetalning av retroaktiv lön. Som du beskriver din situation har din HR-avdelning och facket varit i kontakt med varandra, och det är möjligt att din HR-avdelning har stämt av vad som gäller med facket. 

Varför din HR-avdelning anser att byte av anställningsform påverkar möjligheterna att få retroaktiv lön utbetald kan jag inte besvara. Även detta kan ha sin grund i kollektivavtalet, men det är svårt att säga.

Sammanfattning och råd

Det blir tyvärr svårt att ge ett tydligt svar utan att ha tillgång till kollektivavtal eller anställningsavtal. Dock framstår det som att den löneökning du blev lovad av din chef är bekräftad i den bemärkelse att din HR-avdelning faktiskt har det som ärende på sitt bord. Alltså verkar det som att den utlovade löneökningen är godtagen, men att den inte kommer betalas ut på formella grunder, som t.ex. att tiden har löpt ut. 

Jag skulle därför föreslå att du tar kontakt med både din HR-avdelning och din fackliga representant. Till din HR-avdelning bör du begära att de meddelar de exakta grunderna för de beslut de har fattat. Vilken tidsram var det som förelåg och som nu har överskridits för utbetalning av retroaktiv lön. Varför har anställningsformsnbytet påverkat möjligheten till utbetalning? Det blir enklare för dig att argumentera för din sak om du har de grunder som de har fattat sitt beslut på. Slutligen skulle jag rekommendera att du hör av dig till din fackliga representant. Det är just i frågor om bl.a. lön som de ska hjälpa dig. 

Jag hoppas att din situation har blivit något tydligare. Om du skulle behöva diskutera ditt problem med en av Familjens jurists erfarna jurister finns det möjlighet att boka tid här. Du är också varmt välkommen att skicka in fler frågor om det är något annat du undrar över!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.