Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Rötter från grannens träd har växt in i våra avloppsrör

Efter ett stopp i avloppet med efterföljande spolning och filmning, visar det sig att rötter från grannens träd växt in i vårt avloppsrör. Vi är säkra på att det är grannens träd då de har en björk & pil några meter bort. Röret är gammalt, inte åtgärdat sedan huset byggdes -52. Vi behöver nu gräva upp marken och byta rören, dvs ett ganska stort arbete. Har grannarna några skyldigheter i detta då det är deras träd på deras tomt som orsakar problemen?

Rådgivarens svar

2020-05-21

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler om fastigheter och grannförhållanden finns huvudsakligen i jordabalken (JB).

Rötter som växer över fastighetsgränsen

I 3 kap. 1 § JB stadgas att var och en ska ta skälig hänsyn till omgivningen vid nyttjande av sin fastighet. Denna bestämmelse slår fast en gammal och grundläggande princip om hänsyn mellan grannar.  

3 kap. 2 § JB reglerar vad som gäller när rötter och grenar tränger in på en grannfastighet. Utgångspunkten är att grannfastighetens ägare har rätt att ta bort rötter och grenar som tränger in på fastigheten om det är till besvär. Först ska dock fastighetsägaren till vars tomt trädet hör beredas tillfälle att utföra åtgärden om denna kan befaras medföra betydande skada för henom.

Sammanfattning – vad som gäller i din situation

Enligt jordabalkens regler har dina grannar alltså inte några skyldigheter i detta avseende, trots att det är deras träd som orsakar problemen. Ni har dock rätt att ta bort rötterna, men tänk på att först ge era grannar tillfälle att själva utföra den behövliga åtgärden. Grannarna har rätt att få skälig tid för att utföra åtgärden, i praxis har cirka sex månader ansetts vara skälig tid.

Eventuellt kan ni kräva grannarna på skadestånd för de förstörda avloppsrören med stöd av 32 kap. miljöbalken eller genom vanliga skadeståndsrättsliga regler i skadeståndslagen. Min bedömning är dock att det kan bli svårt, eftersom det inte verkar som att era grannar agerat vårdslöst.

Rekommendation

Jag rekommenderar er att först och främst prata med era grannar. På så vis får ni en bild av deras inställning och i bästa fall kan ni hitta en gemensam lösning. Vidare råder jag er att ta professionell hjälp för att avgöra exakt vad som behöver göras för att åtgärda problemen och vad det kommer att kosta. Ni kan sedan tala med grannarna igen så att båda parter är med på vad som ska ske. Genom att hålla era grannar uppdaterade minskar ni risken för att skadeståndsanspråk kan komma att riktas mot er i framtiden.

Om ni skulle vilja gå vidare med ärendet juridiskt, till exempel genom att utreda möjligheterna till skadestånd eller om ni helt enkelt inte kan komma överens med grannarna, så råder jag er att boka tid med en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.