Om tio personer äger en galopphäst tillsammans, 10% var, och därmed delar på inkomster och utgifter, och en person sen vill sälja sin andel (av ekonomiska skäl) men inte hittar någon vare sig i ägargruppen eller utanför som vill köpa eller överta andelen, vad gäller då? I detta fall finns tyvärr inget skrivet avtal. Kan övriga 9 tvinga den 10:e att fortsätta betala, blir de som vill vara kvar tvungna att ta över andelen eller kan den som vill hoppa av tvinga fram en försäljning av hela hästen?
Vill gärna ha hänvisning till relevant lagtext utöver svaret.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Eftersom jag inte vet helt säkert utifrån frågan om ni äger hästen med ett vinstinstresse eller inte kommer jag att utgå från reglerna i samäganderättslagen som gäller om man innehar egendom gemensam utan uttalat vinstintresse. Bra i sammanhanget är alltså att veta att skulle det anses finnas ett vinstintresse här skulle ägandet eventuellt istället betraktas som ett enkelt bolag och följer då andra regler.
Försäljning av sin andel av samägd egendom
Samäganderättslagen reglerar hur man äger lös sak tillsammans men kan avtals bort i många delar. Som utgångspunkt äger alla lika stor del av egendomen, dvs. är man tio som äger en häst äger man oftast en tiondel var om inte annat är överenskommet (1 §). För att få sälja hela egendomen krävs alla delägares samtycke men var och en av delägarna är fri att själv förfoga över sin del och kan därför sälja din egen del utan övriga delägares samtycke (2 §). Var och en av ägarna ska stå kostnaderna för egendomen utifrån sin andel (15 §) om inte annat är överenskommet.
Varje delägare kan vända sig till tingsrätten och ansöka att hela egendomen ska säljas på offentlig auktion förutsatt att man inte avtalat bort rätten till detta delägarna emellan (6 §). Lyckas man som delägare alltså inte få sin andel av egendomen såld kan det här vara ett sätt att "komma ur ägandet" genom att hela egendomen, inte bara ens egen andel, bjuds ut till försäljning. Om tingsrätten förordnar att egendomen ska försäljas på offentlig auktion tillsätts en god man som ska sköta försäljningen (8 §). När godset sedan säljs på offentlig auktion får vem som helst bjuda på det, däremot kan en delägare ansöka hos rätten om att försäljning inte får ske under ett visst minimipris (9 §). Om delägarna under auktionen inte kommer överens om vilket bud som ska antas antar man det högsta budet, förutsatt att det inte understiger eventuellt förutbestämt minimipris (12 §).
Sammanfattning
Om man som delägare av en häst inte lyckas sälja sin andel varken till de andra delägarna eller till någon utomstående kan man komma ur ägandet genom att ansöka hos tingsrätten om att egendomen ska försäljas på offentlig auktion som en form av tvångsförsäljning. Så länge man är delägare ska man dock, så länge inte annat är avtalat, stå kostnaderna för egendomen utifrån den andel man äger.
Råd hur man kan gå vidare
Genom samäganderättsavtal kan delägare komma överens sinsemellan bl.a. hur kostnader för egendomen ska fördelas men även hur försäljning av egendomen ska ske. Om det är av intresse att upprätta ett sådant avtal kan ni ta kontakt med Familjens Jurist för hjälp att upprätta ett samäganderättsavtal. Det kanske också kan vara bra att ta vidare hjälp av en jurist som kan se över hur ägandet ser ut eftersom ägandet kanske skulle kunna ses som ett enkelt bolag, beroende på om ni anses ha ett vinstsyfte eller inte.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.