Hej! Jag gick över från en fastanställning till timanställning juni 2017 och jobbade på timmar fram till november 2017 inom en statlig myndighet. Jag har sedan november inte jobbat några timmar men har sedan dess fortfarande fått semesterlön på ett par 100-lappar utbetalt varje månad trots att jag inte jobbat - kan det verkligen stämma? Det är samma summa varje månad. Jag har försökt att ta reda på svaret men jag förstår inte riktigt på om det är rätt så eller inte. Tack på förhand
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Jag uppfattar din fråga på följande sätt. Du började arbeta på en statlig myndighet i juni 2017 och avslutade den anställningen i november samma år. Anställningen var en så kallad ”tim-anställning” (behovsanställning) och efter avslutad anställning så har du fortsatt att få ut några extra hundralappar i månaden. Du skriver inte hur många månader det rör sig om men jag förstår det som att detta pågår även nu. Har jag uppfattat din fråga fel får du återkomma.
Reglerna som är tillämpliga på din fråga hittar du i semesterlagen (nedan förkortad SemL).
Semesterlön och semesterersättning
Till att börja med ska jag reda ut vad semesterlön och semesterersättning är samt skillnaden på dessa för att du ska få en bättre förståelse för svaret på din fråga.
Jobbar man heltid (tillsvidareanställd)så har man som arbetstagare rätt till semesterlön under semestern. Kravet för att få betald semester är att man har tjänat in sin semester under året (4 & 7 §§ SemL). Avslutar man sin anställning så betalas inte den intjänade ersättningen ut som semesterlön utan som semesterersättning. Arbetstagaren har då rätt till innestående semesterersättning senast 30 dagar efter avslutad anställning (30 § SemL). Semesterersättningen brukar då utbetalas ut som en klumpsumma.
Semesterersättning får den som arbetar som behovsanställd eller som timvikarie. En behovs- eller timanställning är inte en anställningsform enligt lagen om anställningsskydd utan vid varje arbetstillfälle uppstår en tidsbegränsad anställning. Det innebär att när du inte jobbar så finns inget anställningsförhållande mellan dig och arbetsgivaren. I och med att man inte har en anställning med ordinarie arbetstider så kan man inte heller ansöka om ledighet från någon tjänst varför man istället blir kompenserad med semesterersättning löpande för varje månad.
Enkelt förklarat så betalas semesterersättning ut varje månad som ett tillägg på lönen istället för att man tjänar ihop till betalda lediga semesterdagar. Avslutar man behovsanställningen så utbetalas inte semesterersättning ut.
Vad gäller i ditt fall?
Under din tim-anställning tjänar du inte in semesterlön utan ska ha fått semesterersättning löpande på lönen varje månad. Efter november när du avslutade anställningen borde du inte fått någon extra utbetalning.
Råd och handlingsplan
Du bör kontakta personal- eller HR-avdelningen på din före detta arbetsplats för att klargöra med dom vad det är för utbetalning du får varje månad. Det är viktigt att du kollar på din lönespecifikation för att vad det står på den.
Du kan också ta kontakt med ditt fackförbund för att få hjälp. Nästan alla fackförbund har såväl telefonrådgivning som frågeformulär via deras hemsidor. Maila in dina senaste lönespecifikationer där du har fått tillägget till dem så kan de granska och förklara för dig vad det är för pengar som har betalats ut samt för att se om det är korrekt.
Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.