Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ska sambo bidra till löpande kostnader för fritidshus?

Hej! Min sambo byggde ett fritidshus i fjällvärlden för ca 6 år sedan. Detta betalade han kontant. Han har sedan inrett och betalat detta själv. Min undran är om det är rimligt att jag, trots att det är hans helt och hållet, ska dela på kostnader när det gäller el, sophämtning, internet. Detta är inte något vi har diskuterat, tyvärr.

Rådgivarens svar

2021-10-01

Hej! Tack för att du vänder dig med dina frågor till Fråga Juristen.

Inledningsvis ska sägas att det inte finns regler om hur kostnader ska fördelas i en samborelation. Eftersom det endast är din sambo som äger egendomen träffas ni inte heller av samägandereglering som kan vara vägledande. 

Jag kommer först att redogöra för sambolagens regler för din rätt till del av fritidshuset, för att sedan kommentera er situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur ni kan gå vidare.

Sambolagens tillämplighet på fritidshus

När två personer i en parrelation flyttar ihop och har ett gemensamt hushåll räknas de som sambor och sambolagen blir tillämplig. Vem som har rätt till bostad och bohag när samboförhållandet upphör beror på om bostaden och bohaget räknas som samboegendom eller inte.

Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom enligt 3 § sambolagen, oavsett vem som har betalat för egendomen. Samboegendomen ska vid samboförhållandes upphörande fördelas lika mellan samborna genom bodelning enligt 8 § sambolagen.

Tyvärr räknas inte egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål som samboegendom enligt 7 § sambolagen. Detta innebär att en sambo vid en bodelning inte har rätt till del av den andra sambons egendom som används för fritidsändamål även om denna bidragit ekonomiskt till de löpande kostnaderna.

Här bör även påpekas att sambor inte ärver varandra vilket innebär att en avliden sambos fritidsegendomen tillfaller sambons arvingar, inte efterlevande sambo. För att undvika denna situation behöver man antingen gifta sig eller upprätta ett testamente.

Gemensamt ägande av fritidshuset

När två eller fler personer äger egendom tillsammans blir lagen om samäganderätt tillämplig. Denna innehåller bestämmelser om att beslut rörande egendomen som helhet måste fattas tillsammans. Kostander för egendomen brukar delas upp på lika ägandedelarna, äger man exempelvis 50% står man för 50% av kostanderna.

Din situation

Som visat ovan har inte sambos rätt att, vid förhållandets upphörande, ta del av varandras egendom som används för fritidsändamål. Detta kan göra att en sambo som bidrar ekonomiskt till sådan egendom, exempelvis genom amortering av lån eller betalning av räntekostnader, inte kommer att få tillbaka dessa bidrag vid samboförhållandets upphörande. Det kan därför vara lämpligt att, då fritidsegendom inte kommer att ingå i en framtida bodelning, den part som äger fritidsegendomen betalar för den eftersom denna kommer att få hela den eventuella vinsten vid en försäljning.

Rörande löpande driftskostnader kan det dock vara lämpligt att även den sambo som inte äger fritidsegendomen bidrar då dessa även kommer den sambo som inte äger fritidsegendomen till nytta. Det är förvisso den som äger fastigheten som ska betala sophämtningsavgift men som sagt kan det vara lämpligt att man delar på denna avgift om man tillsammans nyttjar fritidshuset.

Eftersom ni inte äger fritidshuset tillsammans blir inte lagen om samäganderätt tillämplig i ert fall.

Rekommendation

Lagen säger som sagt inget om hur driftskostnader för fritidshus ska fördelas mellan två sambor. Min rekommendation är att de som nyttjar fritidshuset delar på de löpande kostnaderna för detta men att kostnader som kan generera eventuell vinst vid en försäljning bör betalas av den som äger egendomen. Detta för att denna ensam får ta del av vinsten vid en eventuell försäljning av egendomen. Det kan exempelvis röra sig om renoveringskostnader.

Om ni känner att det är aktuellt är ni varmt välkomna att kontakta Familjens Jurist för vidare rådgivning i ert ärende genom att boka en telefontid hos Familjens jurist eller boka en tid för möte på ett av Familjens Jurists kontor.

Familjens jurist kan hjälpa till att upprätta eventuella övriga avtal så som samäganderättsavtal om ni vill äga fritidshuset tillsammans och testamente om sådant blir aktuellt. Familjens jurist erbjuder även onlinetjänster där man kan upprätta olika avtal till fast pris.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta oss igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.