Jag har blivet erbjuden avgångsvederlag av min arbetsgivare. Det jag skulle få är 21 månadslöner. Min bruttoinkomst per månad är 32600:- så om jag räknat rätt så skulle jag få 684.600:- . jag vill ju inte betala skatt på hela den summan och förstår att jag måste begära jämkning och har då hört att man kan sprida den på flera år bakåt. Men hur gör man det, och skulle man kunna få hjälp av er och isåfall vad kostar det.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga behandlar regler om ackumulerad inkomst och jämkning vilka regleras i inkomstskattelagen (IL).
I 66 kap. IL finns regler om beskattning av ackumulerad inkomst. En ackumulerad inkomst är en förvärvsinkomst som intjänats under minst två beskattningsår eller som på något annat sätt hänför sig till minst två beskattningsår. En typ av ackumulerad inkomst är ett avgångsvederlag som avser en flerårsperiod men som betalas ut i en klumpsumma.
Nackdelen med att få ut hela avgångsvederlagen vid ett tillfälle är att det finns risk för att statlig inkomstskatt utgår. 2018 går den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt vid 455 300 kronor. Inkomst över den nedre skiktgränsen påförs 20% statlig inkomstskatt utöver kommunalskatten (ca 30%). Den övre skiktgränsen går vid 662 300, och då gäller 25% statlig inkomstskatt utöver kommunalskatten. För den som har fått ett avgångsvederlag som ska motsvara flera årslöner är det tydligt att skatteeffekterna kan bli väldigt ofördelaktiga.
Den som har haft en ackumulerad inkomst har möjlighet att ansöka om skattelindring i samband med deklarationen året efter den ackumulerade inkomsten utbetalades. För att få skattelindring krävs dock att följande krav är uppfyllda för den ackumulerade inkomsten: (i) den ska avse inkomst som intjänats antingen minst två år innan utbetalningen, eller minst två år efter utbetalningen; (ii) den ska vara i antingen inkomstslaget tjänst eller näringsverksamhet; (iii) den ska vara på minst 50 000 kronor; (iv) den beskattningsbara inkomsten för den som ansöker om skattelindring måste överstiga den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt med minst 50 000 kronor (2018: minst 505 300 kronor).
Ett alternativ till att ansöka om skattelindring i efterhand är att ansöka till Skatteverket om jämkning innan utbetalningen av avgångsvederlaget genomförs. Jämkningen innebär att arbetsgivaren kan justera ned skatteavdraget innan utbetalningen sker. Det krävs dock att det finns ett beslut från Skatteverket innan arbetsgivaren kan göra detta.
Tillämpning i ditt fall
Eftersom att du skriver i frågan att avgångsvederlaget ska motsvara 21 månadslöner är det inte säkert att du uppfyller kraven för att kunna ansöka om skattelindring för ackumulerad inkomst i efterhand. Ett av kraven är nämligen att utbetalningen ska avse en intjänandeperiod på två år. I ditt fall hade det alltså krävts 24 månader. Det framgår dock i lagtexten (66 kap. 10§ IL) att intjänandeperioden ska bestämmas till tre år om det inte går att utreda hur lång den är. Jag tolkar detta som att det inte borde vara allt för svårt att fördela inkomsten över tre år. Det kan alltså vara värt mycket för dig att ta tag i detta och antingen ansöka om jämkning nu eller ansöka om skattelindring i samband med deklarationen nästa år.
Tyvärr så arbetar vi inte med skatteärenden åt privatpersoner. Jag skulle däremot föreslå att du ringer skatteverket och pratar med en handläggare. Min erfarenhet är att de brukar vara väldigt hjälpsamma. Du kan även läsa mer om saken på dera hemsida (ackumulerad inkomst här och jämkning här). Ett anant alternativ är att du ringer ditt fackförbund, de kan säkert bistå dig med hjälp i ditt ärende.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.