Jag kommer att bli erbjuden två års avgångsvederlag när jag fyller 63 (sep 2019). Min tanke är då att jag får ut ett år jan 2020 och ett års avgångsvederlag jan 2021.
Hur gör jag för att betala så lite som möjligt i skatt? Jag har en lön på 50.000 / mån
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
När det gäller inkomst av tjänst så finns det för dig två siktgränser att beakta.
Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2018 går vid 455 300 kronor. Inkomst över den nedre skiktgränsen påförs 20 % statlig inkomstskatt utöver den kommunalskatt du betalar. Den övre skiktgränsen 2018 går vid 662 300, och då gäller 25% statlig inkomstskatt utöver kommunalskatten.
Den som har fyllt 65 år vid inkomstårets ingång har ett högre grundavdrag. Det medför att siktgränserna blir något mer förmånliga. 2018 var siktgränserna för personer över 65 år, 494 300 kr (20 %) och 694 900 kr (25 %).
Om din arbetsgivare tillåter det så kan det därför vara förmånligt att dela upp avgångsvederlaget på flera inkomstskatteår. Delas vederlaget upp på två år så kommer du under den över siktgränsen varje år (50 000 x 12 = 600 000). Men du är i dessa fall nära den övre siktgränsen och alla annan förvärvsinkomst under året som hänför sig till tjänst kommer plussas på.
Du kan därutöver sänka den skatt du ska betala på avgångsvederlaget genom att löneväxla delar av den. Du kan exempelvis låta din arbetsgivare avsätta en del till din tjänstepension. På det sättet så minskat du den förvärvsinkomst som ska beskattas. Det finns begränsningar för vad du maximalt får avsätta av avgångsvederlaget till löneväxling för tjänstepension. Du får maximalt avsätta så mycket att det beloppet tillsammans med övrig inbetalning till tjänstepension inte överstiger 35 % av bruttolönen.
Din arbetsgivare betalar mindre skatt på avsätttning till pension än till lön, ca 6 %. Så det är ett utrymme du kan tänkte på i dina samtal med din arbetsgivare för att planera utbetalning av avgångsvederlaget.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny!
Mvh
Asal Gohari
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.