Hej. Jag är en Mamma till en funktionshindrad son på 22 år. Vi saknade något ställe vi kunde träffa andra på i vårt lilla samhälle. SÅ jag tänkte vi öppnar väl upp en mötesplats. Har fått Låna gratis av kyrkan en anpassad lokal (kommer kanske senare behöva lägga en mindre slant på hyran..100kr / kväll - kanske) Nu var det bara tänkt att se om det fanns något underlag / behov av detta. Det verkar det finnas, efter två trevliga kvällar (och fler vill hit har jag hört). kommer vi ta det ett steg vidare... Måste bara se hur, så jag gör rätt. Jag sköter allt gratis.. tillsammans med min son och hans assistent . Inget inträde eller kostnader FÖRUTOM fika, läsk, hembakt och kanske något annat smått till självkostnadspris (det är ju halva nöjet och dessa människor har ingen ekonomi för våra svenska cafe`n .
Detta är personer med personal och samtliga behöver kvitton på allt (om det ska kosta) alternativet är gratis saft och bulle om det blir lättare.
Vet inte hur det fungerar med skatter / momser och om det måste deklareras. Blir det för krångligt, lägger vi ner. Vi är ingen förening på något sätt utan jag driver detta för att det saknas och är skoj så klart. Vad måste jag tänka på, vad har jag för krav på mig om vi skall kunna fika tillsammans, kan de annars ta med sig egen fikakorg? Vilket är bästa alternativet för mig som inte har all tid i världen att lägga på detta. Med vänlig hälsning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Du undrar om ni kommer behöva betala skatt och/eller moms för fikat ni säljer på mötesplatsen. En grundförutsättning för att man ska bli skatteskyldig är att det framgår av lag, det vill säga att man kan placera in inkomsten under något av de inkomstslagen som finns i Inkomstskattelagen (IL), vilka är näringsverksamhet, kapital eller tjänst. Detta framgår bland annat av den skatterättsliga principen ”ingen skatt utan lag” samt av Regeringsformen 1:1 st.3.
Klassificering av inkomstslag – vilka skatteregler ska tillämpas?
Det kan uteslutas att inkomsten från ert fika kan klassificeras in under inkomstslagen kapital, då det kräver att det är i fråga om inkomster p.g.a. innehav av tillgångar i form av kapitalvinster som exempelvis avkastning på aktier (jfr 41:1 IL). För att det ska vara i fråga om näringsverksamhet krävs bland annat att försäljningen sker i förvärvssyfte, vilket avser verksamheter som bedrivs i syfte att ge ekonomiskt utbyte (jfr 13:1 IL). Du uppger dock att ni bedriver verksamheten ”för att det är skoj” samt att ni till och med skulle kunna tänka er att ge bort fikat gratis. Detta talar för att ni saknar förvärvssyfte, och för att ni inte bedriver näringsverksamhet.
Istället klassificeras verksamhet som saknar vinstsyfte och som bedrivs på fritiden som hobbyverksamhet och ryms inom inkomstslaget tjänst, som fungerar som en uppsamlingsplats för de inkomster som inte ryms i annat inkomstslag (jfr 10:1 IL). Detta innebär för er del olika resultat beroende på om er fikaförsäljning genererar förlust eller vinst.
Vinst eller förlust i verksamheten avgör skatteplikten
Går ni med vinst räknas fikaförsäljningen som skattepliktig verksamhet som behöver deklareras. Ni blir inte bokföringsskyldiga, men ett allmänt dokumentationskrav föreligger (39:3 Skatteförfarandelag). Detta innebär att ni behöver spara eventuella kvitton för fika och lokalkostnad, samt tillhörande anteckningar, i sju år strikt sagt. Detta gäller oavsett om verksamheten skulle gå med vinst eller förlust. Skulle ni dock gå med förlust uppstår ingen skatteplikt, då underskott för hobbyverksamhet betraktas som personliga levnadskostnader (12:37 IL). Gällande momsen föreligger skattskyldighet när det sker ekonomisk omsättning av beskattningsbar person inom Sverige (4:1 Mervärdesskattelagen). Samma princip gäller som för den övriga skatten, d.v.s. innebär fikat enbart en kostnad uppstår ingen skatteplikt. Så vill ni slippa deklarera är det klokt att inte ta betalt mer än till fikats självkostnadspris.
Kvitton till personer med personal
När det kommer till att personalen till besökarna behöver kvitton så beror detta vanligtvis på att de ska kunna redovisa kostnaderna för sin arbetsgivare. Ett kvitto kan du skriva i ett vanligt kvittoblock. Det kan även vara bra att spara kvittokopian för egen del för att kunna styrka att du enbart tagit ut självkostnadspris för besökarna ifall Skatteverket i framtiden skulle kräva att du uppvisar dokumentationen.
Sammanfattning
Då den mötesplats ni skapat saknar vinstsyfte och utövas på fritiden så anses verksamheten för närvarande utgöra en hobbyverksamhet. Även för hobbyverksamhet föreligger en generell dokumentationsskyldighet, men om verksamheten går jämnt ut eller med förlust så behöver ni inte deklarera. Att du således tar betalt till självkostnadspris samt att personalen vill ha kvitton för att kunna redovisa utgiften ändrar inte bedömningen.
Önskar du läsa mer om vad som gäller vid beskattning om hobbyverksamhet kan du göra det på Skatteverkets hemsida. Direktlänk hittar du HÄR.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga och att det går bra för er mötesplats. Skulle du ha fler juridiska frågor, tveka inte att höra av dig till Familjens Jurist som mer än gärna informerar dig om de juridiska tjänster som kan erbjudas till just dig.
Med vänliga hälsningar
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.