Hejsan!
Efter en rejäl vårstädning av både garaget och vinden beslutade jag och min man oss för att anordna en rejäl loppis hemma hos oss för att bli av med massor av sakerna vi inte längre behövde. Loppisen inbringade ett fint tillskott till reskassan. En av kunderna sa dock något som fick mig att börja fundera. Enligt honom var vi skyldiga att skatta på den vinst vi gjorde under dagen? Jag förstår inte hur varför vi skulle vara det då vi i princip bara sålde varor till lägre pris än vad vi en gång i tiden köpte dom för.
Tacksam för svar angående detta.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din juridiska frågeställning!
Allmänt om skattskyldighet
I Inkomstskattelagen finns det tre olika inkomstslag och reglerna skiljer sig åt beroende på vilket inkomstslag en viss inkomst klassas som. De tre inkomstslag som finns är inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital.
För att något ska räknas såsom inkomst av tjänst krävs det att verksamheten bedrivs varaktigt och med vinstsyfte men att det saknas en självständighet. För att det ska klassas som en inkomst av näringsverksamhet finns det även här ett krav på varaktighet och vinstsyfte men med skillnaden att verksamheten även bedrivs självständigt. Inkomstslaget kapital blir relevant då verksamheten bedrivs självständigt och med vinstsyfte men det saknas varaktighet.
Ert scenario anser jag bör utgöra inkomst av kapital då det saknar varaktigheten som de andra inkomstslagen kräver. Er försäljning utgör alltså inkomst av kapital och vi får följa reglerna som gäller kring detta.
Inkomst av kapital
Nästa fråga som blir relevant är vilken typ av tillgångar det är ni sålt vid er loppmarknad. Om det skulle röra sig om personliga tillgångar finns det vissa specialregler som måste beaktas. För att det ska klassas som personliga tillgångar får inte kapitalplaceringsinslaget vara dominerande. Det här betyder att det görs en skillnad mellan personliga tillgångar och investeringsobjekt. Exempel på investeringsobjekt kan vara dyrare tavlor som köps främst i syfte att generera pengar i ett senare skede.
Förutsatt att det rör sig om personliga tillgångar finns det två lättnadsregler i 52 kap. 2 § Inkomstskattelagen. Dels finns det en regel för att bestämma anskaffningsutgiften av den sålda varan. Detta är ett schablonbelopp som utgörs av 25 % av ersättningen för den sålda varan. Detta blir relevant om det saknas kvitto för inköpet av föremålet som senare såldes. Om ni skulle ha kvitton kvar kan ni göra avdrag för hela den summan som står på kvittot istället för att använda schablonregeln på 25 %. Det här kan belysas med ett exempel.
Vid loppisen säljer ni en tröja för 100 kronor. Med användandet av schablonregeln tar ni då upp 75 kronor som vinst 100-(100*0,25)=75. Om ni däremot har kvar ett kvitto på tröjan där det framgår att ni köpte den för 200 kronor tar ni inte upp någonting alls som vinst för det föremålet.
Den andra regeln är en grundavdrag där vinster upp till 50 000 kr inte beskattas. Så om ni under året säljer av egna tillgångar med en vinst under 50 000 kr behöver ni inte skatta för den gjorda vinsten.
Sammanfattning
Beroende på vad ni har sålt och till vilket värde ni har sålt saker till kan ni bli skattskyldiga. Om det ni sålt utgörs utav personliga tillgångar och inkomsten understiger 50 000 kr efter avdrag från försäljningssumman är ni inte skattskyldiga för den vinst ni gjort.
Än en gång tack för att ni vänt er till Fråga Juristen och jag hoppas att svaret var till er belåtenhet
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.