Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Skillnaden mellan ringa stöld, stöld och grov stöld

Vilka skillnader finns  mellan brottsrubriceringarna ringa stöld,  stöld och grov stöld? Och finns det likheter och skillnader mellan brotten samt påföljderna?

Rådgivarens svar

2021-03-25

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för de bestämmelser som aktualiseras av din fråga. Brotten du undrar över finns reglerade i 8 kap. brottsbalken (BrB)

Stöld
Brottet stöld regleras i 8 kap. 1 § BrB. Där står att den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det och tillgreppet innebär skada döms för stöld. Gärningspersonen måste alltså ta något som denne inte tidigare hade i sin besittning och som tillhör någon annan än gärningspersonen. Tillägnelseuppsåtet innebär att gärningsmannen ska ha uppsåt att göra saken till sin. Tillgreppet ska innebära att ägaren till stöldobjektet drabbas av en ekonomisk skada. Straffet för stöld är fängelse i högst två år.

Ringa stöld
Ringa stöld kallades tidigare för snatteri och regleras i 8 kap. 2 § BrB och innebär att om stölden med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa så döms man för ringa stöld. Straffet för det är böter eller fängelse i upp till sex månader. Vid butikstillgrepp kom Högsta domstolen i rättsfallet NJA 2019 s. 951 fram till att värdegränsen mellan ringa stöld och stöld låg på 1250 kr. Som sagt är det inte bara värdet som spelar in i bedömningen utan även andra omständigheter kan påverka ifall stölden ska anses vara ringa eller inte, så även om det som stjäls har ett lågt värde kan övriga omständigheter ändå leda till att brottet bedöms som stöld och inte ringa stöld. 

Grov stöld
Om stölden är grov aktualiseras 8 kap. 4 § BrB. Där står det att man vid bedömningen särskilt ska beakta om “om tillgreppet har skett efter intrång i bostad eller annat liknande boende, om det avsett sak som någon bar på sig eller hade i sin omedelbara närhet, om gärningsmannen varit försedd med vapen, sprängämne eller annat dylikt hjälpmedel eller om gärningen annars varit av särskilt farlig eller hänsynslös art, avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada”. Straffet för grov stöld är fängelse i lägst sex månader och högst sex år. 

Sammanfattning 
Skillnaderna mellan brotten är alltså hur “allvarlig” stölden varit vilket bedöms utifrån olika faktorer. Vid ringa stöld spelar både stöldobjektets värde och övriga omständigheter in, och vid grov stöld räknas vissa omständigheter upp som särskilt ska beaktas. Både ringa stöld och grov stöld har likheter med stöldbrottet eftersom båda paragraferna hänvisar till 8 kap. 1 § BrB. Alltså gäller rekvisiten jag beskrev för stöld ovan, exempelvis att gärningspersonen ska ha tillägnelseuppsåt, både för stöld, ringa stöld och grov stöld. Straffskalorna skiljer sig åt mellan brotten exempelvis genom att böter kan komma i fråga vid ringa stöld men inte vid stöld eller grov stöld. En annan skillnad är att man kan dömas till ansvar för försök till stöld och grov stöld men man kan inte dömas till ansvar för försök till ringa stöld, det framgår av 8 kap. 12 § BrB

Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till Fråga Juristen.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.