Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Skolans skyldigheter när elev utsätts för mobbning

Min son är tio år och går i fjarde klass. Han har koncentrationssvårigheter och skolan har gjort små förändringar för att hjälpa honom. Nu han har bytt grupp för att undvika ha mycket kontakt med en gäng elever som mobbar honom. Min son pratar om självmord. På BUP kan de inget göra för det är skolan som ska göra anpassningarna. Kan någon hjälpa mig för att skolan hittar åtgärder som är effektiva enligt skollagen? Jag tvingar min son gå till skolan, men han har ont i magen och huvudet så gott som varje dag. Min son pratar om döden, om att om han försvinner allt ska vara bra. Vi har frågat om en resurs som kan vara med honom hela dagen men skolan svarar att det inte finns pengar till det. Vi har haft flera möten men jag får samtal från min son som berättar om mobbning ich han vill hem. Vad och hur ska jag göra tycker ni? Med vänlig hälsning. 

Rådgivarens svar

2018-02-13

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen

Ingen ska behöva gå runt med självmordstankar, speciellt inte ett barn. Du gör i och för sig rätt i att tvinga din son till skolan varje dag, eftersom att skolplikt råder i Sverige (SkolL 7:10 och 7:12) och det är vårdnadshavarens ansvar (SkolL 7:20) att barnet kommer till skolan. Men, om mobbningen går alltför långt ska du självklart hålla din sons mentala hälsa över skolplikten.

Vad har skolan för skyldigheter när en elev blir utsatt för mobbning?

Det sjätte kapitlet i skollagen (SkolL) behandlar kränkande behandling. I SkolL 6:1 står det att kapitlets ändamål är att motverka kränkande behandling mot barn och elever och omfattar skolväsendet. Skolans huvudman (ägaren eller kommunen) har en del skyldigheter som regleras i SkolL 6:6-11 §§. Men, vad innebär dessa skyldigheter? Nedan kommer jag ta upp de som kan vara intressanta i ert fall.

  1. Huvudmannens ska se till att det bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever (SkolL 6:6).
  2. Huvudmannen ska vidta åtgärder för att förebygga eller förhindra att elever utsätts för kränkande behandling (SkolL 6:7).
  3. Varje år ska huvudmannen upprätta en översiktsplan över de åtgärder som behövs för att förebygga/förhindra kränkande behandling (SkolL 6:8).
  4. Personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling är skyldiga att anmäla detta till rektorn. Rektorn är i sin tur skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är då skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring kränkningen och vidta åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden (SkolL 6:10).

Kort sammanfattat har alltså skolan anmälningsplikt, utredningsplikt och handlingsplikt. Om personal eller huvdmannen åsidosätter dessa plikter kan skadestånd bli aktuellt (SkolL 6:12). Om skolan eller huvudmannen inte vidtar tillräckliga åtgärder kan du anmäla det till Barn och elevombudet (BEO). Här kan du läsa om BEO och här gör du en anmälan.

Sammanfattning

Du bör fortsätta ha kontakt med skolan och verkligen trycka på att de har anmälnings-, utrednings- och handlingsplikt. Det kan vara bra att nämna att du kan kräva skadestånd om de fortsätter att åsidosätta sina skyldigheter (SkolL 6:12). Ett annat argument du kan använda dig av är att du kommer att göra en anmälan till BEO. Om argumenten inte biter tycker jag att du ska göra en anmälan.

Jag hoppas att du har fått lite klarhet om vad som gäller, men framförallt hoppas jag att situationen löser sig. Här kan du läsa mer om vad du som förälder kan göra när ditt barn utsätts för mobbning. Har du några funderingar över svaret får du gärna kommentera det. Om du undrar över något helt annat är du välkommen att skicka in en ny fråga.

Mvh

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.