Hej!
Knepigt det här med bostadstillägg.
Min fråga:
Jag är pensionär sedan 7 år tillbaka. Jag har bara min pension och den är pytteliten - 11.000 före skatt. Men jag har en fond som jag fyller ut med. I dag är den 300.000.
Nu har jag fått rådet att söka bostadstillägg och för att få det kan jag ju bara ha max 100.000 tusen på bakkonto.
Jag är sedan många år skyldig min son ett stort belopp, som jag fick låna i samband med att jag blev änka och köpte en liten lägenhet. Sonen behöver nu få tillbaka detta.
Och då är min fråga: Om jag tar mina fondpengar och sätter in på hans konto före december detta år och därmed inte längre har kapital på mitt konto som överstiger 100.000, kan jag då ansöka om tillägget? I min deklaration kommer det väl att framgå att jag avslutat min fond?
Och även om det den 31 december inte längre finns pengar på något konto framgår det väl att det funnits det under detta år. Pust! Krångligt att formulera denna fråga !
Enligt min vän gör jag inte något bedrägligt - stämmer det? Jag vill absolut inte hamna i klammeri med någon myndighet.
Stort tack på förhahand för svar.
Hej!
Stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga, nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall och hur du kan gå vidare med din situation.
De relevanta rättsreglerna finns i socialförsäkringsbalken (nedan förkortad SFB) och Lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner.
Rätt till bostadstillägg som pensionär
Som tumregel gäller att den som är ensamstående och har en månadsinkomst omkring eller lägre än 15 000 kronor efter skatt bör kontrollera om han eller hon kan ha rätt till bostadstillägg (se pensionsmyndighetens hemsida). Hur stort bostadstillägg du har rätt till beror på din samlade ekonomiska situation, det vill säga din bostadskostnad, dina inkomster och dina tillgångar.
Regler om förmögenhetstillägg
Tillgångar i form av t.ex. fonder räknas med som inkomst i form av ett förmögenhetstillägg på 15% av den förmögenheten som överstiger 100 000 kronor (SFB 102 kap. 11 §). Vid beräkningen utgår pensionsmyndigheten från den förmögenhet som du hade den 31 december året före det år som ansökan om bostadstillägg görs (SFB 102 kap. 10 §).
Enligt 3 § lag om förmögenhet vid beräkning av vissa förmåner så avses med förmögenhet värdet på tillgångar efter avdrag för skulder.
Vad betyder detta i ditt fall?
Av de regler som gäller för bostadstillägg ska alltså skulden till din son inte räknas som en del av din förmögenhet oavsett om skulden är betald eller inte då du ansöker. Innan du gör en ansökan till pensionsmyndigheten så kan du göra en preliminär beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny eller vända dig till någon av våra jurister här på Familjens jurist som kan berätta mer.
Vänliga hälsningar,
Isabelle Hepsever
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.