Hej!
JUag jobbar på ett företag där jag har fått ut ett par skor som jag aldrig har använt då jag alltid har gått i egna skor.
När jag städade så hittade jag dem skorna som jag hade fått ut från jobbet och tänkte att jag lika gärna kunna sälja dem som att de är liggande. Jobbet såg detta och anmäler mig nu för stöld.
Jag har gått igenom stöld, olovligt förfogande, ringa förskingring, häleriförseelse, osv.
Eftersom jag aldrig genomförde en försäljning kan de då ha nånting att komma med?
Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Inledning
Till att börja med blir svaret på frågan beroende på hur det ser ut på ditt jobb vad gäller klädsel och annan eventuell utrustning. Av frågan framgår att du har ”fått ut” skorna. Om det är så att äganderätten till skorna regleras i ditt anställningsavtal eller att det kanske finns andra regler för hur sådant ska hanteras på arbetsplatsen så gäller dessa i första hand.
Stöld
För att ett brott ska ha begåtts eller att ett försök till brott ska vara aktuellt krävs att de särskilda rekvisit som är uppställda i respektive brott är uppfyllda. För brottet stöld enligt 8 kap. 1 § brottsbalken (1962:700) (BrB) krävs att en person olovligen ska ha tagit något som tillhört en annan person för att ha detta själva enkelt uttryckt.
Försök till stöld är även olagligt, 8 kap. 12 § BrB. Exempelvis försök till snatteri är inte kriminaliserat i Sverige. Med tanke på att det i din situation rör sig om ett par skor är det rimligt att anta att det inte rör sig om snatteri då skor vanligtvis har ett högre värde än de summor snatteri tar sikte på. Inte heller grov stöld är aktuellt då skorna antagligen uppnår ett så pass högt värde. Du har ju dock redan haft skorna i din besittning, alltså är det du som haft hand om skorna. Brottet stöld är inte möjligt att genomföra när en person redan har den påstått tagna egendomen. Samma sak gäller för försök till stöld.
Olovligt förfogande
Brottet olovligt förfogande finner vi i 10 kap. 4 § BrB. För att det brottet ska vara aktuellt krävs att en person har vidtagit en åtgärd med en egendom som denne har i sin besittning men vartill äganderätten tillhör en annan person och denna sista persons på grund av detta har berövats sin rätt. Eftersom du har skorna i din besittning är det första rekvisitet uppfyllt. Det andra, kring äganderätten, blir beroende av hur detta är reglerat mellan dig och din arbetsgivare så som jag nämnde i inledningen. Dock har ju aldrig själva försäljningen skett. Av 10 kap. 8 § BrB framgår vilka brott i tionde kapitlet som är olagliga redan på försöksstadiet. Olovligt förfogande är inte uppräknat däri och det är därför inte kriminaliserat på försöksstadiet.
Förskingring
För brottet förskingring krävs till att börja med att en person ska ha fått en ”egendom i besittning för annan med skyldighet att utgiva egendomen eller redovisa för denna”, 10 kap. 1 § BrB. Skorna som du har fått ut torde knappast innebära någon skyldighet för dig att utgiva eller redovisa. Försök till förskingring är kriminaliserat, dock inte försök till ringa förskingring. Gränsen för vad som kan göra brottet ringa kan vara egendomens värde. 1000 kr är där en riktlinje. Dock kan ett allvarligt missbruk av ett förtroende. Enligt min mening är detta brottet inte tillämpligt på en sådan situation som den du beskriver.
Häleriförseelse
För att häleriförseelse ska vara möjligt krävs först och främst att ett brott har skett inledningsvis, 9 kap. 6-7 §§ BrB. Exempelvis att du skulle ha stulit skorna och sedan gett dem till en kompis som skulle sålt dessa. Då skulle du ha dömts för stöld och kompisen för häleriförseelse.
Egenmäktigt förfarande
Ett ytterligare brott som kan vara intressant att behandla i situation är egenmäktigt förfarande i 8 kap. 8 § BrB. För detta krävs dock att en person först ska tillgripa något. Du har ju ej tillgripit skorna, utan du har fått dessa utdelade till dig.
Sammanfattningsvis
Vad jag kan se verkar det inte som att din arbetsgivare har särskilt stora framgångar med detta. Detta blir ju dock beroende på vad som eventuellt står i ditt anställningskontrakt eller andra regler som finns på arbetsplatsen gällande utrustning eller arbetskläder/-skor. Det bästa är nog att prata med denne och reda ut missförståndet. Du har ju inte haft något uppsåt till att begå ett brott.
Hoppas att det löser sig och att du känner att du har fått vägledning i din fråga.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.