Hej i maj framförde jag ett fordon och krockade med 1.73 promille i blodet, ingen annan kom till skada då bara jag blev inblandad, vad kan straffet troligast bli för mig? Jag är 22 år och har heltidsjobb. Jag har även en dom på ringa narkotika sedan 2 år tillbaka, kommer detta spela in i min kommande dom? Skall på förhör i september men är intresserad av vad jag kan väntas dömas till. Tacksam för svar, mvh
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Rattfylleri och grovt rattfylleri
Bestämmelsen om rattfylleri hittas i trafikbrottslagen (TBL). För rattfylleri av normalgraden ska alkoholkoncentrationen uppgå till minst 0,2 promille i blodet och straffskalan är böter eller fängelse i upp till sex månader (se 4 § TBL). För att bedöma om brottet ska anses som grovt ska särskilt beaktas om promillehalten är över 1,0, föraren annars varit avsevärt påverkad eller om fordonets framförande har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten (se 4a § TBL). Det finns inget minimistraff för grovt rattfylleri men det kan som mest ge ett fängelsestraff på två år.
Påföljdsbestämning
När domstolen bestämmer en påföljd så ska flera faktorer beaktas och bestämmelser om detta finns i brottsbalken (BrB). Det finns så kallade försvårande- och förmildrande omständigheter som påverkar straffvärdet. Man kan säga att straffvärdet är ett värde på hur förkastligt brottet är. Schablonstraffet för grovt rattfylleri utan särskilt försvårande eller förmildrande omständigheter är fängelse i en månad, men även en mycket hög alkoholkoncentration kan höja straffvärdet. De försvårande omständigheterna räknas upp i 29:2 BrB och de förmildrande i 29:3 BrB. Det finns även ytterligare omständigheter i 29:5 BrB som kan sänka straffet. Är den som har begått brottet under 21 år får hen ta del av den så kallade ungdomsrabatten och straffet sänks ytterligare (se 29:7 BrB).
När straffvärdet är klarlagt ska påföljden för brottet bestämmas, där det finns en presumtion emot att välja fängelse som påföljd (se 30:4 BrB). Grovt rattfylleri utgör dock brott av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse, ett så kallat artbrott. I en helhetsbedömning så beaktar domstolen då även om gärningsmannen har gjort sig skyldig till brott tidigare, då främst de under de föregående fyra åren. Domstolen beaktar särskilt ifall de tidigare brotten är av samma art som det nya. Det finns flera alternativ till fängelse där de vanligaste är villkorlig dom (se 30:7-8 BrB) samt skyddstillsyn (se 30:9 BrB).
Hur blir det i ditt fall?
Det går inte att ge något definitivt svar på vilket straff du kommer få, utan det är upp till domstolen att avgöra. Det kan variera mycket från fall till fall och omständigheter i ditt fall ska avgöra påföljden. Eftersom du hade över 1,0 promille alkohol i blodet vid händelsen så kommer det troligen bedömas som grovt rattfylleri, så länge inga förmildrande omständigheter föreligger. Som sagt finns det en utgångspunkt att straffvärdet för grovt rattfylleri är ca en månads fängelse, det kan höjas av försvårande omständigheter eller sänkas av förmildrande omständigheter. Eftersom att du är över 21 år så kommer du inte ha rätt till avdrag på grund av din ålder. Att straffvärdet innebär fängelse behöver inte betyda att det är den påföljden du kommer få, villkorlig dom och skyddstillsyn är två alternativ beroende på dina omständigheter. Ditt tidigare brott och brottets art är något som talar för att ett fängelsestraff ska utdömas, men det kan också finnas andra omständigheter som talar emot. Din tidigare dom kan också påverka så att själva straffvärdet blir längre.
Jag hoppas att du har fått någorlunda svar på din fråga och att du i alla fall har fått en överblick om hur bedömningen görs vid dessa brott. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänliga hälsningar
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.