Hej jag blev tagen av polisen för LOB, berusad och påverkad. Väl på stationen fick jag lämna urinprov och det visade kokain och väldigt lite cannabis och även lite annat, tror det var benzo eller amfetamin. Jag minns ingenting av vad som hade hänt eller värst mycket av kvällen. blackout på 10 timmar. Vad kan jag göra? Jag kommer neka för jag har inget minne av någonting och jag lever numera ett friskt och sunt liv. Går det att ändra dagsbötern till min nuvarande inkomst som är CSN? I förhöret sa jag att jag inte mindes någonting men antagligen kommer det visas något på urinprovet då jag kände mig konstig.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer att ta upp de lagregler som blir aktuella här och sedan svara på vad du kan göra. Jag avslutar även med råd för hur du kan gå vidare. Eftersom det verkar som du redan vet dagsbotens belopp, men samtidigt skriver att du kommer att neka är jag lite osäker på om det här är något som är på väg till rättegång eller om du har fått möjlighet att godkänna ett strafföreläggande.
Strafföreläggande
Regler om strafföreläggande finns i rättegångsbalkens (RB) 48 kapitel. Ett strafföreläggande innebär att den misstänkte får exempelvis ett bötesstraff som han får godkänna omedelbart eller inom viss tid (48 kap. 2 § RB). Om den misstänkte godkänner strafföreläggandet gäller strafföreläggandet som om det varit en dom från domstol som vunnit laga kraft (48 kap. 3 § 2 st. RB). Det är så att säga ett sätt att få en ”dom” utan att gå till domstol. Ett strafföreläggande godkänns genom att den misstänkte skriver under och till behörig mottagare lämnar en förklaring att han eller hon erkänner gärningen och godtar det straff som tagits upp i föreläggandet (48 kap. 9 § RB). Om den misstänkte fått viss tid på sig att godkänna strafföreläggandet men inte godkänner det inom den tiden kan åklagaren väcka åtal efter att tidsfristen löpt ut (48 kap. 7 § 2 p. RB). Ett bötesstraff genom strafföreläggande får endast ske för brott där böter ingår i straffskalan (48 kap. 4 § RB). För ringa narkotikabrott ingår böter i straffskalan. För ringa narkotikabrott kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader (2 § narkotikastrafflagen).
Jag tolkar det som att du inte har godkänt ett strafföreläggande eftersom du skriver att du kommer att neka. Det verkar alltså som att saken inte är avgjord. Du tycks dock känna till dagsbotens belopp. Är det kanske så att du har fått ett ”förslag” på strafföreläggande och fått viss tid på dig att godkänna det, men inte har godkänt det än? Man ska kan godkänna strafföreläggandet om du är nöjd med straffet, men är man inte det behöver man inte godkänna. Om du inte godkänner strafföreläggandet kommer den här händelsen förmodligen att tas upp i domstol.
Skulle det bli rättegång på grund av det som hände tycker jag inte att du behöver oroa dig alltför mycket över att du inte kommer ihåg vad som hände. Minnesbilder förändras och kommer du inte ihåg kan du faktiskt inte göra så mycket åt det.
Kan beloppet på dagsboten sänkas?
Bötesbelopp fastställs efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt. Om det finns särskilda skäl får dagsbotens belopp jämkas (25 kap 2 § 2 st. brottsbalken). I Riksåklagarens riktlinjer RåR 2007:2 står det att dagsboten bestäms utifrån den misstänktes beräknade årsinkomst vid tidpunkten när dagsboten ska bestämmas. Med årsinkomst avses inkomst före skatt med avdrag för kostnader för inkomstens förvärvande. De här riktlinjerna är dock inte något som en domstol måste följa när den dömer ut böter, även om det också görs.
Att beräkna dagsbotens belopp enligt dessa riktlinjer är något snårigt. Att man ser till årsinkomsten vid tiden för när dagsboten ska bestämmas – alltså vid tiden för strafföreläggande eller vid tiden för dom – är nog det bästa generella svar jag kan ge utan att krångla till det. Som jag läser det här så borde dagsboten beräknas efter din nuvarande inkomst – CSN – och inte efter den inkomst du hade då brottet begicks.
Råd
Försök att ta kontakt med rättsvårdande myndigheter i ditt fall. Du kanske kan ringa 114 14 (Polisen) eller ta kontakt med Åklagarmyndigheten. Jag länkar dig Åklagarmyndighetens kontaktsida här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är alltid välkommen att vända dig till Fråga Juristen igen om du har frågor om något annat.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.