Vad är en straffprincip?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Straffrättsliga principer
Inom straffrätten finns det flera olika principer. Principerna kan inte användas för att ställa en viss person till ansvar för en viss gärning. Principerna kan ses som en förklaring till varför vi har straff samt hur straff utformas i lagtexten.
Nedan kommer en uppräkning samt förklaring till några av dessa principer:
Prevention och vedergällning
Förekomsten av straff och kriminalisering kan sägas bygga på principerna om prevention och vedergällning, dvs. att man bestraffar för att det inte ska syndas och att man bestraffar för att det har syndats.
Legalitetsprincipen
Legalitetsprincipen är en mycket viktig princip inom straffrätten. Denna regleras i 2 kap 10 § Regeringsformen (RF) samt art. 7 i EKMR. Legalitetsprincipen fungerar som en garanti för rättssäkerheten genom att ställa sådana krav på lagstiftningen att medborgarna kan förutse när och i viss mån hur de kan komma att bli föremål för straffrättsliga ingripanden.
Legalitetsprincipen innefattar fyra krav:
1. Föreskrifts-kravet. Anger att för att brott ska föreligga och straff kunna utdömas så måste det finnas en föreskrift, dvs en lag, till stöd för detta.
2. Retroaktivitetsförbudet. Anger ett förbud mot att denna föreskrift tillämpas tillbakaverkande.
3. Analogiförbudet. Anger att denna föreskrift får inte genom tillämpning eller tolkning utsträckas till att omfatta andra gärningar än vad ordalydelsen stadgar.
4. Obestämdhetsförbudet. Anger att denna föreskrift måste vara i rimlig utsträckning bestämd till sin utformning, dvs. lagen måste vara begriplig och precis.
Tillräknelig
En person som saknar förmåga och insikt till huruvida hans eller hennes handlingar är rätt eller fel ska inte hållas ansvarig för dem. Straffrätten bygger på antagandet att vi människor generellt kan fatta fria val och att vi därmed är ansvarig för våra handlingar. Att hållas ansvarig är en förutsättning för att bli straffad för brott. Lagen kan dock göra undantag för människor som inte kan uppfylla kravet på tillräknelighet. Ett exempel på detta är att straffmyndighet uppnås vid 15 års ålder.
Konformitetsprincipen
Anger att en person inte bör anses ansvarig för brott om han eller hon inte kunde rätta sig efter lagen.
Skuldprincipen
Anger att endast den som har begått en gärning med uppsåt eller oaktsamhet, en person som har uppvisat skuld, bör drabbas av straffrättsligt ansvar.
Allmänprevention
Anger att förekomsten av straff i sig ska leda till en lägre brottslighet genom avskräckning.
Individualprevention
Anger att bestraffning kan lära en enskild brottsling att inte begå ytterligare brott.
Humanitet
Straff ska inte vara för hårda med hänsyn till humanitära skäl. T.ex. tortyr och dödsstraff är förbjudet i många stater med hänsyn till humanitära skäl.
Likabehandling
Anger att lika fall ska behandlas lika.
Talionsprincipen
En äldre princip som inte längre är aktuell. Anger att straffet ska motsvara brottet.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.