Hej, vad skulle det kunna vara för synnerliga skäl som stoppar en offentlig auktion? Se meningen längre ner. Min pappa och hans syskon är över 80 år, tillsammans med två syskon samt syskonbarn äger de tillsammans deras barndomshem, en jordbruksfastighet. Det har blivit tal om att jordbruket och alla hus och allt ska säljas på offentlig auktion pga att delägarna inte kommer överens. Detta är mot min pappas och farbrors vilja. Min fråga är vad det finns för synnerliga skäl att stoppa detta? "Om delägarna inte kommer överens om annat kan en av delägarna framtvinga en försäljning på offentlig auktion, 6§ samäganderättslagen. En sådan tvångsförsäljning sker genom ansökan hos domstol. Annan delägare kan dock förhindra en sådan försäljning om delägaren visar att synnerliga skäl föreligger."
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om samäganderätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i samäganderättslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Är två eller flera personer gemensamt ägare av fastighet eller lös sak föreligger det samäganderätt. Regler om samäganderätt finns i samäganderättslagen, som gäller om inget samäganderättsavtal finns. I 2 § stadgas att samtliga delägare måste vara överens gällande förfogande över egendomen i sin helhet eller åtgärder som rör egendomens förvaltning. Undantag från detta görs dock när åtgärder behövs för ”godsets bevarande”, och det alltså är åtgärder som inte kan vänta på godkännande.
Att samtliga delägare måste vara överens gällande förfogande över egendomen i sin helhet innebär inte att det inte går att få den såld mot annan delägares vilja. Det går visserligen inte att själv sälja egendomen, men varje delägare har rätt att begära försäljning av hela egendomen enligt 6 § samäganderättslagen. Delägare ansöker hos tingsrätt om att den samägda egendomen ska säljas på offentlig auktion. Tingsrätten kan då förordna om att egendomen ska säljas om inte en annan delägare kan visa att det föreligger synnerliga skäl mot det. Det som gäller är i så fall att det föreligger synnerliga skäl mot att sälja egendomen på offentlig auktion just då, och innebär inte att den aldrig kan tvingas till försäljning.
Det ställs höga krav för att något ska anses vara ”synnerliga skäl”. Vad som kan vara synnerliga skäl avgörs från fall till fall, och det är därför svårt att säga exakt vad synnerliga skäl innebär. Ett exempel på synnerliga skäl är att en eventuell försäljning på grund av ett särskilt dåligt konjunkturläge inte kommer kunna resultera i ett rimligt pris. I NJA 1979 s. 562 konstaterade Högsta domstolen att sociala förhållanden skulle kunna vara synnerliga skäl, men eftersom det endast är en fråga om att skjuta upp tvångsförsäljningen så får omständigheterna som åberopas inte ha en mer varaktig karaktär. Att ett barn kunde antas fara illa av att flytta från sin bostad och byta skola ansågs därför inte utgöra synnerliga skäl.
Att någon av delägarna känner ovilja mot att sälja egendomen är inte heller synnerliga skäl.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som du kan se ovan så ställs det höga krav för att något ska anses vara synnerliga skäl, och att någon eller några av delägarna inte vill sälja utgör inte synnerliga skäl. Det räcker alltså tyvärr inte att en försäljning på offentlig auktion är emot din pappas och farbrors vilja. Vidare är det viktigt att understryka att det gäller synnerliga skäl för anstånd, det vill säga skjuta på tvångsförsäljningen. Det innebär inte att fastigheten aldrig kan tvångsförsäljas.
Jag vet inte vad som redan diskuterats i er situation innan tvångsförsäljning kom på tal. Andra alternativ skulle möjligtvis kunna vara att vissa delägare köper ut andra, att man ansöker om en god man enligt 3 § samäganderättslagen, klyvning enligt 7 § samäganderättslagen eller att ett samäganderättsavtal upprättas.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vad synnerliga skäl i samäganderättslagen kan vara. Det ställs höga krav för att något ska anses vara synnerliga skäl, och det handlar endast om att skjuta på tvångsförsäljning och alltså inte förhindra den helt vilket jag upplever är vad du vill. Jag vet inte exakt hur er situation ser ut, men möjligtvis finns det andra alternativ än tvångsförsäljning som skulle kunna lösa situationen.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Du är också alltid välkommen att återkomma med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.