Hej! Det är så att jag tyvärr var på festival i helgen och blev tagen för att tagit drogen Ectascy. Första gången jag någonsin tog en drog. Civilaren sa bara att det kommer bli dagsböter då jag erkände och tog pissprov och konstigt nog bad mig ha en fortsatt trevlig kväll på festivalen. Det jag undrar lite över är:
-när han bad mig om pissprov va jag tvungen att ta det offentligt, är det okej? Fick inte åka till stationen eller någon annanstans för att kissa. Han var ensam allstå inga vittnet eller så, finns det något att kringgå där? Även under pissprovet gjorde han aldrig stickprov så jag fick se att han testade mitt kiss, har jag inte rätt att se att det är mitt kiss de använder för testa?
Mvh Orolig grabb som gjorde ett första och sista snedsteg i livet.
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om narkotikabrott hittas i narkotikastrafflagen (NSL) och regler om tvångsmedel hittas i rättegångsbalken (RB).
Bruk av narkotika
Narkotikarelaterade brott hittas i narkotikastrafflagen istället för i brottsbalken. Den som olovligen brukar narkotika uppsåtligt ska dömas till fängelse för narkotikabrott, 1 § NSL. Om brottet är att anses som ringa så rubriceras brottet som ringa narkotikabrott, man kan då dömas till böter eller fängelse. För att bedöma om brottet är ringa så tar man hänsyn till arten och mängden narkotika samt övriga omständigheter, 2 § NSL.
Lämna urinprov
Att lämna urinprov ingår i vad man kallar för kroppsbesiktning, 28 kap. 12 § tredje stycket RB. Polisen har rätt att kroppbesiktiga en misstänkt om personen kan skäligen misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, 28 kap. 12 § första stycket RB. Skäligen misstänkt brukar beskrivas som att det föreligger konkreta och objektiva underbyggande omständigheter som med viss styrka talar för att en viss person har begått en gärning som misstanken avser. Ändamålet med att urinprovet ska vara att fastställa omständigheter av betydelse för utredningen om brottet, i detta fall om narkotika har brukats.
Att lämna ett urinprov anses vara ett tvångsmedel med integritetskränkande karaktär och bedöms därmed vara ett åläggande av mera väsentlig omfattning, 28 kap. 13 § andra stycket RB. Urinprov ska som huvudregeln verkställas inomhus eller i avskilt rum. Bestämmelsen i 13 § föreskriver även att vittnen ska närvara om provet verkställs av någon annan än läkare.
Strafföreläggande
Strafföreläggande innebär att man istället för att åtalas i rättegång så får den misstänkte en möjlighet att erkänna sig skyldig till brottet och istället föreläggas med ett bötesstraff. Strafföreläggandet görs av åklagaren, inte av polismannen, 48 kap. 2 § RB.
Sammanfattning
Utifrån omständigheterna så det låter som att du gjort dig skyldig till ringa narkotikabrott, ditt erkännande innebär att du slipper rättegång och istället får ett strafföreläggande i form av böter. Polismannen hade rätt att begära ett urinprov från dig förutsatt att du var skäligen misstänkt för bruk av narkotika. Gällande proceduren för urinprovtagningen så är bör detta ske inomhus och med vittne närvarande. Justitieombudsmannen (JO) har bedömt liknande situationer och uttalat sig om att urinprov får i vissa fall tas utomhus om den misstänkt samtyckte till det. Om provet genomförs utomhus så ska man se till att det är på en avskild plats. Det är svårt att säga exakt vad som gäller i ditt fall eftersom varje detalj är viktig och fall från fall kan variera. Om du känner dig kränkt och felaktigt behandlad så kan du alltid lämna in en anmälan till JO, se här.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta oss igen.
Vänliga hälsningar,
Alba
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.