Hej!
Undrar även kring lagen om rätt till tjänstledighet i 6 mån för nystartad egenföretagare. Inom vilken tid har man rätt till det? Kan företaget startats typ ett halvår tidigare eller måste det vara i direkt anslutning till att företaget startas?
Undrar även vad som gäller om man är anställd och föräldraledig från jobbet. Har jag rätt att arbeta med mitt företag någon dag i veckan? Såklart tar jag bara ut föräldrapenning på deltid och inte för dagar jag arbetar med företaget. Har min chef där jag är anställd något att säga till om gällande det? Min tanke är att försöka behålla kunder etc under föräldraledigheten. Har idag företaget vid sidan om mitt arbete på heltid.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Rätten till ledighet för att bedriva näringsverksamhet finns reglerad i denna lag. Föräldraledighet regleras av denna lag. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.
Rätten till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet
Man har enligt lagen rätt till hel ledighet från arbetet under högst sex månader för att starta och bedriva ditt egna företag, under vissa förutsättningar. Det krävs att du vid ledighetens början har varit anställd hos arbetsgivaren antingen de senaste sex månaderna, eller minst tolv månader under de senaste två åren. Du har inte någon lagstadgad rätt till delledighet, utan enbart hel ledighet. Vill du vara tjänstledig för att bedriva näringsverksamhet ska detta anmälas till arbetsgivaren tre månader innan du planerar att vara ledig.
Lagen ställer inte upp några krav på att det måste röra sig om ett nystartat företag, utan det kan också handla om en redan existerande affärsverksamhet som du tidigare har bedrivit parallellt med arbetet. Det finns inte heller några hinder mot att bedriva verksamheten tillsammans med andra och arbetsgivaren kan inte skjuta på ledigheten längre än tre månader från ansökningsdatumet. Däremot finns en möjlighet för arbetsgivaren att neka ledighet, under vissa förutsättningar.
Ditt företags verksamhet får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.
Ledigheten får inte innebära en väsentlig olägenhet för arbetsgivaren (om arbetsgivarens verksamhet inte kan fortgå normalt eller om avsevärda arbetsbalanser uppkommer, samt större kostnadsökningar är några exempel enligt propositionen till lagen).
Rätt att arbeta med det egna företaget under föräldraledigheten?
När det kommer till din andra fråga tolkar jag situationen som att det inte rör sig om ett tillfälle då du är tjänstledig för att bedriva näringsverksamhet, utan föräldraledig från ditt vanliga arbete. Rent arbetsrättsligt så räknas jobbet som du gör för ditt egna företag, precis som innan din föräldraledighet, som en bisyssla. Eftersom du är ledig från din anställning men fortfarande anställd så är det nämligen reglerna kring bisysslor som avgör detta. För statliga anställningar regleras bisysslor av 7-7d § i lagen om offentlig anställning. Där anges att arbetstagare inte får utöva någon verksamhet som kan rubba arbetstagarens opartiskhet i arbetet, eller kan skada myndighetens anseende.
För privatanställda eller anställda inom kommun- och landsting kan möjligheten att ägna sig åt en viss bisyssla variera beroende på kollektivavtal och individuella anställningsavtal. Rent generellt har man som arbetstagare en stark lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare vilket innebär att det kan anses som illojalt att bedriva verksamhet vid sidan om sin anställning, även när man är föräldraledig. Lojalitetplikten är en allmän rättsgrundsats som anses framgå ur det individuella anställningsavtalet. I vissa kollektivavtal finns också regler som anger vilka bisysslor som godtas och inte och ibland krävs att arbetstagaren informerar arbetsgivaren om alla sina bisysslor, och arbetsgivaren kan i vissa fall ha rätt att förbjuda en viss bisyssla. Om ingenting regleras så gäller åtminstone lojalitetsplikten och i övrigt är det upp till den enskilde arbetsgivaren att bestämma vad som ska gälla på arbetsplatsen.
Sammanfattning och råd
Svaret på din fråga blir alltså dels att det inte spelar någon roll att företaget startats ett halvår innan, så länge du uppfyller övriga villkor för tjänstledighet. Under föräldraledighet kan du arbeta med ditt egna företag så länge det inte strider mot lag eller avtal om bisysslor som gäller gentemot din arbetsgivare. Beroende på var du arbetar skulle jag rekommendera att du ser över vad kollektivavtal, anställningsavtal och eventuellt också lag säger om bisysslor. Är du osäker rekommenderar jag att du pratar med ditt fackförbund.
Om du funderar kring föräldrapenningen stämmer det att du kan ta ut föräldrapenning i mindre omfattning och arbeta med din bisyssla under tid då du inte tar ut någon ersättning. När man startar ett företag kan man också få, under 24 månader, en sjukpenninggrundande inkomst som minst motsvarar vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft. För dessa frågor rekommenderar jag att du tar vidarekontakt med Försäkringskassan.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Om du har fler frågor framöver kan du via denna länk se vad Familjens Jurist erbjuder för utbud. Som experter inom familjejuridik finns vi här för att ta hand om alla rättsliga frågor som rör privat- och familjeliv. Vi erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig med dokument som äktenskapsförord, testamente och samboavtal.
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.