Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Turordningsregler enligt LAS

Hej!

Det är så att företaget som jag jobbar kommer att förlora delvis av sina jobb i den kommun jag jobbar i. Det är så att dem arbeten dem kommer förlora kommer delvis påverka mig. Jag undrar om dem kan omplacera mig till annan ort eller om dem ska försöka omplacera mig på dem jobb som dem behåller i kommunen jag jobbar i? Dem jobb som kommer att finnas kvar är det andra personer som just nu utför dem dock har dem en mindre anställningstid än mig? Ska min arbetsgivare enligt turordningen kunna placera mig på dem jobb och eventuellt säga upp dem andra pga av arbetsbrist eller har min arbetsgivare bara skyldighet het att försöka omplacera mig men att detta kan vara på annan ort?

Rådgivarens svar

2018-03-20

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Allmänt om turordningsreglerna i LAS
Som du antyder i din fråga så finns det vissa turordningsregler som tillämpas vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Denna turordning regleras i LAS, närmare bestämt i 22 §. Dessa regler kan dock åsidosättas genom kollektivavtal då de är så kallade semidispositiva. Förutsatt att de gäller så innebär de att den som senast blev anställd ska vara den första som får få vid en arbetsbristuppsägning. Turordningen kan gälla för olika driftsenheter, vilket oftast är geografiskt avgränsade områden. Detta innebär att det kan vara olika turordningar för olika delar av ett företag.

Det kan vid en arbetsbristuppsägning bli aktuellt med omplacering för vissa av de anställda som får stanna kvar hos arbetsgivaren, och de anställda kan få andra arbetsuppgifter än tidigare. Denna rätt att få stanna kvar hos arbetsgivaren och få andra arbetsuppgifter gäller endast om arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för dessa nya uppgifter. Vid denna bedömning ser man bland annat på hur lång tid det tar för den anställda att lära sig dessa nya uppgifter. Kan det anses ta mindre än sex månader för den anställda att lära sig de nya uppgifterna, anses arbetstagaren vara tillräckligt kvalificerad.

Tillämpning i ditt fall
Turordningsreglerna kan som ovan nämnt åsidosättas genom kollektivavtal. Jag kan därför inte garantera att de är tillämpliga just i ditt fall. Fortsättningsvis kommer jag dock utgå från att så är fallet.

Som redogjorts för ovan så är det vidare avgörande hur arbetsplatsen ser ut. Är det olika driftsenheter så kan det finnas flera olika turordningar. Förutsatt att det är en och samma driftsenhet, vilket är det vanligaste om det är inom ett och samma geografiska område, så kan du ha rätt att bli omplacerad om du anses tillräckligt kvalificerad.

Med tanke på den information jag fått är det dessvärre inte möjligt att ge ett mer ingående svar än så. Jag ber dig därför att vända dig till facket eller till en jurist inom detta område som kan göra en bedömning utifrån samtliga handlingar.

Vänligen,
Jonna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.