Köpte en tomt som var ansluten till en samfällighet 2005 dar tomtägare bl.a. delar på gemensamt vatten och avlopp. Har ända sedan köpetillfället ansökt om bygglov som nekas för att kommunen kräver att samfälligheten utökar sin avloppsreningsanläggning eftersom det inte anses att den har kapacitet för att koppla pa ytterligare fastigheter. Medlemmarna i den nuvarande samfälligheten vägrar dock att investera i en större reningsanläggning utan försöker köpa loss tomten av mig under marknadsvärdet. Så här har det pågått i nu snart 12 år utan att jag har kunnat bygga pa min tomt…
Vilka juridiska rättigheter har jag i detta läge? Kan jag stämma samfälligheten för att inte utöka gemensamhetsanläggningen så att jag också kan bygga pa min tomt som alla andra i samfälligheten?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt ärende. Den rättsliga regleringen hittar du i lagen om förvaltning av samfälligheter.
En samfällighetsförening har till ändamål att förvalta en eller flera gemensamhetsanläggningar, det kan vara bryggor, parkeringsplatser eller som i ditt fall ett reningsverk för gemensamt avlopp. Föreningens ändamål framgår i stadgarna.
Eftersom att du är medlem i samfällighetsföreningen och betalar en avgift för att avloppsreningsverket ska fungera ligger det i ditt intresse att du även kan dra nytta av avloppssystemet. Som medlem i föreningen kan du begära att ditt ärende tas upp på stämman och att ni därefter röstar. Du behöver enkel majoritet för att få igenom ditt förslag (d.v.s. mer än hälften av rösterna). Eftersom att du har fått samtliga medlemmar i föreningen emot dig i den här frågan kommer du inte få igenom ditt förslag på stämman. Det som kan rädda dig är att det finns minoritetsskydd inom samfällighetsföreningar som gör att majoriteten inte ska kunna köra över minoriteten i vissa fall. Föreningen skall vid förvaltningen tillgodose medlemmarnas gemensamma bästa men varje medlems enskilda intressen skall även beaktas i skälig omfattning.
Vad som menas med att varje enskild medlems intresse ska beaktas i skälig omfattning bedöms från fall till fall. Det handlar i det här fallet om att göra en avvägning mellan majoritetens intresse av att inte dra på sig ökade kostnader för att bygga ut avloppssystemet och ditt intresse av att få ansluta dig till detsamma. Det är svårt att avgöra vad som är rätt beslut i ditt fall eftersom minoritetsskyddet bygger på en skälighetsbedömning och man behöver mer insyn i ärendet för att kunna göra en bedömning.
Som medlem har du möjlighet att klandra beslut som fattas på stämman. Det gäller bland annat om stämman fattar ett beslut som inte tar vara på dina enskilda intressen i skälig omfattning. Du får då väcka en talan i mark- och miljödomstolen. Du kan alltså stämma föreningen.
Jag rekommenderar dig att ta kontakt med en jurist som arbetar med bolagsrätt om du vill ha mer hjälp i ditt ärende. Du kan komma i kontakt med en jurist här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.