Hej! Jag får alltid så bra svar här så återkommer med ny fråga. Min vän har umgängesrätt med sin son och detta är fastställt i domstol. Mamman har ensam vårdnad. Mamman har ställt in de tre senaste umgängena. De två första pga påstådd sjukdom. Pappan begärde sjukintyg utan respons. Den tredje gången pga att barnets mormor var på besök. Mormor bor ca 70 mil från barnet och mamman ansåg detta vara ok eftersom de inte ses så ofta. Mamman uttryckte också att hon låtit barnet välja själv mellan pappa och mormor. Barnet är 4 år. Pappan planerar att begära verkställighet av dom. Det kommer att gå minst 8 veckor utan kontakt eftersom mamman också vägrar ordna Skype eller liknande. Så mina frågor är:
1) Har min vän rätt att kräva sjukintyg vid inställt umgänge?
2) Sjukdom förstår jag är giltig frånvaro. Men besök av mormor måste väl ändå vara klart umgängessabotage?
3) Vad är fördelar och nackdelar med att ta frågan till rätten? Kan det exempelvis leda till mindre umgänge för min vän? Mamman kommer troligtvis börja medverka till umgänge direkt om hon vet att det går till rätten. Jag tänker ändå att det kan vara en investering för framtiden eftersom min vän planerar att stämma igen för vårdnaden.
4) Hur ser domstolen på att vårdnadshavaren låter ett 4-årigt barn bestämma om hen vill åka på umgänge eller ej?
Kan tillägga att domen om vårdnaden faställdes i mitten av januari 2019 och sedan dess har inte min vän sett sin son. Mamman har medverkat till umgänge hela tiden innan huvudförhandlingen men så fort hon fick vårdnaden började problemen. Det här måste vara umgängessabotage.
Tack på förhand mvh
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor!
Jag beklagar att din vän hamnat i den här situationen och jag ska så gott jag kan bistå med hur din vän kan gå tillväga.
Huvudregeln enligt svensk rätt är att man alltid ska pröva om det finns möjlighet till gemensam vårdnad om barnet. Om rätten inte kan meddela gemensam vårdnad ska den förälder som barnet inte bor med eller har vårdnad om få rätt till umgänge. Som du beskriver det så har din vän genom dom fått rätt till umgänge, för det är vad man bör göra om man inte kan komma överens mellan parterna, alltså vända sig till domstol.
En förälder som undanhåller ett barn från den andra föräldern riskerar umgängessabotage. Detta kan leda till att den förälder som ”saboterar” för den andra föräldern kan riskera att bli av med vårdnaden om barnet. Om det inte är motiverat, dvs. att det inte är förenligt med barnets bästa att få träffa den andra föräldern exempelvis om barnet skulle misshandlas ifall umgänget fortsätter.
Eftersom att du beskriver att din vän avser att väcka ny talan om vårdnad i tingsrätten rekommenderar jag att han inte vänder sig till domstolen nu för en stämning i umgängesfrågan, för det kan bli parallella processer som kan bli kostsamma. Utan han kan vända sig till socialtjänsten i kommunen och meddelar dem att den andra föräldern hindrar hans rätt till umgänge. Detta eftersom att det är socialtjänsten som vid vårdnadstvister gör utredningar i fråga om vårdnad och om de får denna information kan de sedan använda den i sin utredning, då kommer din vän ha en starkare talan i vårdnadstvisten i framtiden. Men naturligtvis kan även ett första steg vara att begära verkställighet hos tingsrätten som ni är inne på. Söka verkställighet innebär inga risker för din vän.
När det gäller era frågor om sjukintyg och om träff med mormorn så menar jag att det inte spelar någon roll. Dvs det spelar ingen roll om den andra parten blir sjuk eller om en släkting kommer på besök, finns det ett avtal om umgänge och det inte följs då bryter man mot umgängesrätten. Framförallt om man inte tar ansvar för att ex. boka om träffen mellan barnet och den andra föräldern, eller att man helt enkelt inte tydligt visar att man inte avser att förhindra umgänget. Detta uppfattar jag att den andra föräldern inte gjort i ert fall.
Sammantaget rekommenderar jag din vän att prata med socialtjänsten om de händelser som du beskriver och sedan vända sig till en erfaren processjurist som kan hjälpa till med stämning om umgängessabotaget fortsätter. Men som sagt tror att informationen först bör meddelas till socialtjänsten om din vän har en tanke på en ny vårdnadstvist.
På Familjens Jurist har vi erfarna processjurister i dessa frågor och teamledare för dem är Roger Rojas Sanchez, (roger.rojassanchez@familjensjurist.se) han kan hjälpa din vän vidare med en plan för eventuell stämning.
Mvh
Asal Gohari
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.