Hej, min arbetsgivare har muntligt avtalat en ny tjänst med mig och jag har påbörjat arbete i denna tjänst. Jag har även signerat en arbetsbeskrivning för den ”nya” tjänsten där både mitt och min närmaste chefs namn står med. Kollektivavtalet som är tecknat på min arbetsplats säger att det ersätter helt LAS regler om anställningsingående men det står ingenting om varken muntliga avtal eller krav på skriftliga avtal i kollektivavtalet. Jag har nu under sju veckors tid väntat på ett skriftligt anställningskontrakt men får plötsligt ett meddelande av min arbetsgivare att de vill dra tillbaka min tjänst/anställning för att de har kollat på min sjukfrånvaro och den har varit för hög. Kan de göra såhär? Att tillägga är att den höga sjukfrånvaron vara innan jag ingick i ett muntligt avtal med min närmaste chef.
Hej! Stort tack för din fråga. Nedan följer en redogörelse av din situation samt förslag på hur du kan ta ärendet vidare.
Kollektivavtal har företräde framför lagen om anställningsskydd (LAS) under vissa omständigheter. Om kollektivavtalet således avviker från LAS är det tillåtet, under förutsättningen att kollektivavtalet uppfyller särskilda krav som anges i LAS om hur avvikelserna får ske. Regler om uppsägning kan dock inte avvika i ett kollektivavtal, utan måste överensstämma med LAS.
Enligt LAS har en arbetsgivare rätt att säga upp en anställd om det sker på saklig grund, vilket innebär antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Dock måste din arbetsgivare först uppfylla sin omplaceringsskyldighet innan denne kan säga upp dig, det vill säga att din arbetsgivare måste försöka bereda dig ett annat arbete hos sig innan uppsägning.
I ditt fall är du uppsagd på grund av att du har en enligt arbetsgivaren för hög frånvaro på grund av sjukdom. En hög frånvaro från arbetet kan vara en saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. Däremot är sjukskrivning i regel inte en saklig grund för uppsägning. Du kan inte rå för att du blir sjuk. Din arbetsgivare måste först se till att du kan få rehabilitering, arbetsanpassning och, som ovan nämnt, utredning för omplacering innan arbetsgivaren får använda sjukdom som saklig grund för uppsägning.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! I din roll som arbetstagare har du ett starkt skydd mot uppsägning på grund av sjukdom. Det låter inte som att din arbetsgivare har behandlat din situation på ett korrekt vis. Jag råder dig att i första hand kontakta det fackförbund du är med i. Om du behöver hjälp med att ta det här ärendet vidare, är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister. Klicka här för att komma till bokningen.
Vänligen,
Josefine Johansson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.