Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Uppsägning av timanställd

Hej!! Jag har jobbat hos en operatör i mer än 4 år som extra/timanställd. Jag studerar och jobbar bara varannan helg. Jag fick precis veta att jag inte kommer kunna jobba kvar då de har anställt en annan person på deltid och hen ska få ta över mina helger. De menar att de vill ha en anställd som kan 100% fokus på jobbet och inte studerar på sidan av. Jag ligger X antal schemalagda pass fram tills årsskiftet, har jag rätt till att få de passen utbetalda/jobba de passen? Får de säga upp mig för att en ny anställd ska kunna jobba rätt antal % deltid?

Rådgivarens svar

2022-09-08

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om arbetsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om anställningsskydd (LAS), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Generellt

Enligt LAS finns det tre anställningsformer: tillsvidareanställning (4 § LAS), visstidsanställning (5 § LAS) och tidsbegränsad provanställning (6 § LAS). Timanställning innebär vanligtvis att det för varje arbetstillfälle uppstår ett anställningstillfälle.

Arbetsgivaren kan enbart säga upp arbetstagare p.g.a. sakliga skäl (7 § LAS) vid visstidsanställning, vilka är:

  • Arbetsbrist
  • Personliga skäl.

Vid personliga skäl är den avgörande frågan om arbetstagaren allvarligt brutit mot eller misslyckats med att uppfylla anställningsavtalets förpliktelser och om arbetstagaren insett eller bort inse detta. Arbetsgivaren har också en omplaceringsskyldighet innan uppsägning av arbetstagare (7 § 2 st. LAS).

En tidsbegränsad anställning avslutas dock vid anställningstidens utgång eller när arbetet är utfört (4 § 2 st. LAS) utan att uppsägning sker av arbetsgivaren eller arbetstagaren, om inte annat avtalats. Arbetsgivaren kan vanligtvis inte avsluta anställningen i förväg, om inte arbetsgivaren skrivit in en sådan möjlighet i anställningsavtalet.

Uppsägningstid

Gällande uppsägningstid reglerar 11 § LAS olika uppsägningstid beroende på hur länge en arbetstagare arbetat vid tillsvidareanställning. En tidsbegränsad anställning avslutas, som tidigare sagt, vid anställningstidens utgång eller när arbetet är utfört. En tidsbegränsad anställning kan däremot övergå till en tillsvidareanställning, som ger rätt till uppsägningstid enligt 11 § LAS, om arbetstagaren varit anställd i sammanlagt mer än 12 månader under en femårsperiod eller under en period då arbetstagaren har haft tidsbegränsade anställningar hos arbetsgivaren i form av ex. särskild visstidsanställning (5 a § LAS).

Uppsägningstiderna kan dock variera beroende på vad som är avtalat, antingen enligt vad som framgår i ditt anställningsavtal eller ett kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden till (2 § LAS).

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Jag vet inte vilken form av anställning du har, men det framgår av ditt avtal vilken typ av anställning du har. Om du är tillsvidareanställd kan din arbetsgivare säga upp dig enbart p.g.a. arbetsbrist eller personliga skäl. Om du är visstidsanställd (timanställd) bör det vara så att du är anställd så länge du har arbetspass inbokade, som du tackat ja till. Det kan också framgå annat från ditt anställningsavtal.

Det låter dock som att du kan ha blivit automatiskt tillsvidareanställd enligt 5 a § LAS.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din arbetsgivare kan säga upp dig som timanställd samt om du får arbeta klart dina inbokade pass, och svaret blir att det beror på hur ditt anställningsavtal ser ut. Min rekommendation blir därmed att se vad som står i ditt anställningsavtal gällande anställningens upphörande, uppsägningstid och anställningsform för att sedan återkomma till detta svar och se vad som gäller för din anställningsform.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om du vill få ett utförligare svar är mitt råd att boka tid hos en jurist, som kan sätta sig in i dina omständigheter närmare. Du kan boka tid via denna länk. Annars är du alltid välkommen att höra av dig igen till Fråga juristen om fler frågor uppkommer.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.