Hej. Blev muntligt uppsagd efter 11 år den 10/5 pga att min tjänst försvinner/arbetsbrist. Jag blev erbjuden 2 andra tjänster på andra orter med mindre befattning vilket jag tackade nej till. Då blev jag erbjuden 2,5 månadslöner eller jobba min uppsägningstid, jag sa att då jobbar jag för jag godkänner inte 2,5 månadslön efter 11 år. Har ett möte inbokat med HR om vilka arbetsuppgifter dom ska lägga på mig. Jag vet en inom företaget som blev uppsagd pga att hans tjänst försvann blev arbetsbefriad med 6 månadslöner. Kan dom särbehandla på detta viset? Dom har lagt in ett slutdatum på mig i datasystemet, jag är inte schemalagd efter den 11/6. Och jag har fortfarande inte fått uppsägningen skriftligt. Har uppsägningen gått rätt till?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för relevanta regler i lag om anställningsskydd (LAS) och hur du kan gå vidare i din situation.
Uppsägning
Arbetsgivaren får säga upp arbetstagaren på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Det innebär att uppsägningen måste vara sakligt grundad. Uppsägningen är inte sakligt grundad om det är skäligt att omplacera arbetstagaren (7 § LAS).
En uppsägning ska vara skriftlig och muntliga uppsägningar gäller därför inte. Det skriftliga uppsägningsbeskedet ska innehålla viss information såsom vad arbetstagaren ska göra om hen vill göra gällande att uppsägningen är ogiltig eller yrka skadestånd (8 § LAS). Uppsägningsbeskedet ska lämnas till arbetstagaren personligen eller skickas i rekommenderat brev.
Om arbetstagaren har blivit uppsagd har hen rätt att under uppsägningstiden behålla sin lön och andra anställningsförmåner även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter alls eller får andra arbetsuppgifter än tidigare (12 § LAS).
Avgångsvederlag
LAS reglerar inte hur mycket ersättning arbetstagaren ska få i samband med uppsägningen. Avgångsvederlag är alltid frivilligt och arbetstagaren behöver inte acceptera det. Hur stort avgångsvederlaget är beror på olika omständigheter. Omständigheterna är anställningstid, möjligheter för den anställde att få ett jobb, hur arbetsmarknaden ser ut, ålder, personliga omständigheter och arbetsgivarens policy.
Sammanfattning
Uppsägningar måste vara skriftliga. Muntliga uppsägningar gäller inte. Avgångsvederlaget beror på olika omständigheter och behöver inte vara lika stort för alla arbetstagare. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att erbjuda avgångsvederlag.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist. Länken finner du HÄR.
Vänliga hälsningar
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.