Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Uppsägning och avskedande

En anställd på vårt företag har sedan ett par månader tillbaka frågat om han kan gå ner i arbetstid då han har skaffat sig ytterligare arbete som krockar med den tid han är hos oss. Vi beviljade detta och han går nu tidigare de dagar han ska vara på det andra arbetet. Det vi nu har upptäckt är att han på fuskar med stämpelkortet och får betalt av oss när han är på sin andra arbetsplats. Min fråga är, kan vi avskeda honom med omedelbar verkan? Vi vet inte hur länge detta har pågått, (är det sedan han började på den andra arbetsplatsen?) men vi vet med säkerhet att det är de två senaste månaderna.

Rådgivarens svar

2017-12-10

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen! Din fråga rör uppsägning och avskedande av en arbetstagare. Detta regleras i lagen om anställningsskydd (nedan LAS). Nedan finner du en redogörelse för vad som gäller enligt LAS.

Två anställningar
För det första kan sägas att det är tillåtet att arbete hos flera arbetsgivare samtidigt. Ett anställningsavtal kan dock innehålla konkurrensklausuler som innebär att en arbetstagare inte får jobba på ett konkurrerande företag. Arbetstagaren är även skyldig att se till att arbetstiderna för de olika anställningarna inte krockar.

Uppsägning
Uppsägning kan ske antingen på grund av arbetsbrist eller, som i detta fall, på grund av personliga skäl. En uppsägning måste vara sakligt grundad, se 7 § LAS. En uppsägning ska vara skriftlig, 8 § LAS och lämnas till arbetstagaren personligen, 10 § LAS. Uppsägningstiden när arbetsgivaren säger upp arbetstagaren är minst en månad. Om arbetstagaren har jobbat i mer än 2 år är dock uppsägningstiden längre, se 11 § LAS. Under uppsägningstiden har arbetstagaren rätt att behålla sin lön och andra anställningsförmåner, 12 § LAS.

Kravet på saklig grund vid uppsägning av personliga skäl är högt ställt. Vid bedömningen av om saklig grund föreligger tas hänsyn till t.ex. arbetstagarens ställning och ansvar, arbetsplatsens storlek, anställningstidens längd och om det handlar om en upprepad förseelse. Uppsägning av personliga skäl kan t.ex. röra sig om olovlig frånvaro, olämpligt uppträdande, arbetsvägran, brott mot den lojalitetsplikt som ingår i anställningen, brottsliga handlingar, alkoholmissbruk, samarbetssvårigheter och dåliga prestationer.

Avskedande
Avskedande är än mer ingripande åtgärd än uppsägning och får endast ske om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina skyldigheter enligt anställningen, se 18 § LAS. Samma formkrav gäller för avskedande som för uppsägning, dvs. att den ska vara skriftlig och lämnas personligen, 19 och 20 § LAS. En arbetstagare som blir avskedad har inte rätt till uppsägningstid, utan får gå omedelbart.

Avskedande kan komma ifråga när arbetstagaren har begått brottsliga handlingar på arbetsplatsen eller begått allvarliga lojalitetsbrott. Avskedande kan också komma att ske vid omfattande frånvaro utan giltigt skäl, provokativ misskötsamhet, missbrukande av ledighet, vissa allvarligare fall av sexuella trakasserier, konkurrerande verksamhet och röjande av företagshemligheter.

Underrättelse om personliga skäl
Om en uppsägning eller avskedande grundar sig på personliga skäl måste arbetsgivaren underrätta arbetstagaren om detta i förväg, minst två veckor i förväg vid uppsägning och minst en vecka vid avskedande, se 30 § LAS.

Tvåmånadersregeln
Enligt 7 § 4 st och 18 § 2 st LAS får en uppsägning respektive avskedande inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren känt till mer än två månader innan en underrättelse enligt 30 § lämnades. Om en underrättelse enligt 30 § inte lämnades räknas istället fristen från tidpunkten från uppsägningen eller avskedandet. Detta innebär att rätten att säga upp eller avskeda en arbetstagare preskriberas efter två månader från det att arbetsgivaren fick kännedom om omständigheterna.

Vad gäller i ert fall?
Er arbetstagare har stämplat som att han jobbar hos er när han egentligen har jobbat på hans andra arbetsplats. Det är personliga skäl som aktualiseras här. Saklig grund för uppsägning bör föreligga. Vare sig det är tillräckligt grovt för att avskeda arbetstagaren är dock svårt för mig att säga. Att fuska sig till lön utan att ha gett en arbetsprestation är dock enligt mig en väldigt allvarlig misskötsamhet. Om ni har känt till detta i mer än två månader kan ni inte säga upp eller avskeda arbetstagaren enbart baserat på att han har fuskat med stämpelkortet.

Om ni funderar på att säga upp eller avskeda arbetstagaren är det viktigt att ni tänker er för. Det måste finnas saklig grund alternativt går att visa att arbetstagaren grovt åsidosatt sina skyldigheter. Arbetsgivaren har bevisbördan för detta. En arbetsgivare som säger upp eller avskedar en arbetstagare utan giltig grund riskerar stora skadestånd. Om ni är osäkra är det bra att ta kontakt med ett juridiskt ombud inom arbetsrätt. Ett ombud kan hjälpa er att bedöma om det föreligger grund för uppsägning eller avskedande, räkna på eventuella skadestånd samt förhandla med eventuella fackföreningar.

Jag hoppas att ni fick vägledning i er fråga.

Hälsningar,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.