Hej! Vänder mig till er gällande en fråga om alkoholproblem med risk att förlora jobbet. Min arbetsgivare kom en dag och uttryckte oro för min alkoholkonsumtion. Det handlade inte om att jag misskött mina arbetsåtaganden utan om att hon fått höra (eller känt själv) att jag luktat alkohol när jag kom till jobbet. Jag gick med på en rehabiliteringsplan och har under den varit väldigt öppen med att jag anser mig konsumera för mycket alkohol och att jag vill ändra dessa vanor. Vid ett möte med företagshälsovården ock chefen stod det återigen klart att det handlade om en oro för mig och inte misskötsel i arbetet, men i förlängningen att jag kanske inte kommer kunna hantera mina uppgifter. I samband med upprättandet av rehabiliteringsplan skrev jag på ett avtal med jobbet om total nykterhet. I detta läge kände jag inte att jag hade något direkt val utan skrev på. Allt har gått bra men vid midsommar blev det några glas som senare kunde avläsas i mina provresultat, har tagit regelbundna blodprov. Har då ett samtal med min chef som senare skriver att om jag inte håller avtalet om total nykterhet (tills läkare och terapeut i samförstånd med arbetsgivare och mig kommer överens något annat) riskerar jag arbetsrättsliga åtgärder och uppsägning. Min ambition är självklart att hitta ett sunt och bra förhållningssätt till alkoholen, men kan jag verkligen förlora mitt jobb om jag tar ett glas eller två på min fritid och sköter mitt jobb? Räknas det som giltiga ”personliga skäl”? Drickande som avlästes i senaste blodprovsresultat skedde utanför arbetstid (som det alltid gjort) och inte dagen före arbete. Kommer såklart hålla mig ifrån alkohol men undrar över mina faktiska rättigheter och vad min arbetsgivare kan avkräva och har för rätt att säga upp mig.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om uppsägning finns i lag om anställningsskydd (LAS). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Uppsägning
I 7 § LAS anges att en uppsägning från arbetsgivaren måste vara sakligt grundad. En uppsägning kan ske på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Alkoholism räknas som en sjukdom och som utgångspunkt gäller att arbetsgivaren inte får säga upp arbetstagaren. Arbetsgivaren ska istället försöka hjälpa arbetstagaren med sitt alkoholproblem. Uppsägning på grund av sjukdom får endast ske i tre situationer:
I AD 1982 nr 133 godtog Arbetsdomstolen en uppsägning av en journalist med alkoholsjukdom. Journalisten kom onykter till jobbet och hade en bristande arbetsförmåga. Arbetsgivaren hade försökt att förbättra journalistens tillstånd genom omplacering och kamratstödjande åtgärder men utan resultat.
Att arbetstagaren på grund av onykterhet inte kan utföra sina arbetsuppgifter på ett fullgott sätt kan vid allvarliga förseelser eller upprepning trots varningar vara saklig grund för uppsägning.
Rådgivning
Som nämnts ovan kan inte arbetstagaren sägas upp på grund av sjukdom förutom i tre undantagssituationer. Av omständigheterna i frågan verkar inte någon av undantagssituationerna vara aktuell då du beskriver att du sköter ditt jobb. Vidare framgår det att du har accepterat en rehabiliteringsplan, vilket tyder på att du medverkar till att lösa alkoholproblemet. Detta betraktas som positivt för dig som arbetstagare.
Om du behöver ytterligare rådgivning rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra jurister på Familjens Jurist. Juristerna på Familjens Jurist är speclialiserade inom flera rättsområden och kan hjälpa dig vidare i ärendet.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.