Hej! Jag har fast anställning i kommunen sedan 30 år. Under en period hade jag vikariat som socialsekreterare. Jag blev lovad att få fortsätta vikariatet och tackade ja vilket även facket meddelade arbetsgivaren. Vi skulle bara förhandla lönen vilket facket hjälpte mig med. Jag blev sjukskriven en period p.g.a. utmattningssyndrom. Under min sjukskrivning ringer min chef och meddelar att jag ska sägas upp p.g.a. personliga skäl. Jag bryter ihop totalt. Vad ska jag göra. Gäller inte muntligt avtal?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) är aktuella vid uppsägningar.
Muntliga anställningsavtal
Inom avtalsrätten finns det en princip som kallas pacta sunt servanda. Den betyder att alla avtal ska hållas. Anställningsavtal kan ingås skriftligt eller muntligt. Både muntliga och skriftliga anställningsavtal är bindande för arbetsgivaren och arbetstagaren. Skriftliga anställningsavtal är dock att föredra, eftersom det är lättare att bevisa vad parterna har kommit överens om.
Uppsägning på grund av personliga skäl
Arbetsgivaren får säga upp arbetstagaren på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, 7 § LAS. I AD 1987 nr 164 har domstolen uttalat att det finns ett förbud mot uppsägning på grund av arbetstagarens sjukdom och att en sådan åtgärd bara får vidtas i undantagsfall. Arbetsgivaren har en möjlighet att säga upp en sjuk arbetstagare på grund av personliga skäl i tre situationer. Den första situationen handlar om att nedsättningen av arbetsförmågan är varaktig och så väsentlig att arbetstagaren inte längre kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren. Den andra situationen tar sikte på att arbetstagaren har en nedsättning av arbetsförmågan och utan godtagbara skäl vägrar att medverka till adekvata försök att förbättra den för arbete hos arbetsgivaren. Den tredje och sista situationen handlar om att sjukdomen, oftast av psykisk natur, orsakar ett sådant beteende som inte kan tolereras på en arbetsplats eller när den sjuka arbetstagaren annars gör sig skyldig till sådant beteende. I dessa tre situationer kan alltså arbetsgivaren säga upp en sjuk arbetstagare på grund av personliga skäl.
Arbetsgivaren måste alltid före uppsägningen ha gjort en noggrann omplaceringsutredning och undersökt arbetstagarens önskemål och förutsättningar. Lediga befattningar ska ha undersökts.
En uppsägning ska vara skriftlig och muntliga uppsägningar gäller därför inte. Det skriftliga uppsägningsbeskedet ska innehålla viss information såsom vad arbetstagaren ska göra om hen vill göra gällande att uppsägningen är ogiltig eller yrka skadestånd, 8 § LAS. Uppsägningsbeskedet ska lämnas till arbetstagaren personligen eller skickas i rekommenderat brev.
Sammanfattning och råd
Muntliga avtal är bindande och ska följas av båda parterna. Uppsägning på grund av personliga skäl som beror på sjukdom görs endast i undantagsfall och det normala är att arbetstagaren ska få komma tillbaka till arbetet när denne är frisk. Uppsägningar ska ske skriftligt och får inte göras muntligt. Mitt råd är att du i första hand vänder dig till arbetsgivaren och förklarar att er muntliga överenskommelse om fortsatt jobb är bindande. I andra hand kan du vända dig till facket som kan hjälpa dig vidare med ärendet.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.