Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Uppsägning vid tjänsteledighet

Jag vill söka tjänstledigt för att prova annat jobb hos annan arbetsgivare. Om jag beviljas tjänstledighet, och sedan säger upp mig under tjänstledigheten, kan den gamla arbetsgivaren då tvinga mig att jobba uppsägningstiden?

Rådgivarens svar

2022-06-20

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Din fråga omhandlar arbetsrätt, och frågor om tjänsteledighet regleras delvis i lag men också i kollektivavtal.

Utgångspunkt för rätt till tjänsteledighet

Rätten till vissa typer av tjänsteledighet regleras i lag, till exempel vid studier (lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning) eller vård av närstående (lag om ledighet för närståendevård). I många fall regleras också en arbetstagares rätt till tjänsteledighet av kollektivavtal. Vilken rätt du har till tjänsteledighet är med andra ord beroende av orsaken till tjänsteledigheten och vad som regleras i kollektivavtal. Om rätten till tjänsteledighet inte är stadgat i lag eller kollektivavtal har inte arbetsgivaren någon skyldighet att bevilja ledigheten. Det är i sådana fall helt upp till arbetsgivaren att avgöra om de vill bevilja tjänsteledigheten eller inte.

Uppsägning under tjänsteledighet

Huruvida en arbetstagare måste komma tillbaka till jobbet och jobba under uppsägningstiden eller inte beror på hur lång uppsägningstiden är och vilken period tjänsteledigheten beviljats för. Uppsägningstid regleras i 11 § lagen om anställningsskydd (LAS), men det är vanligt att arbetsgivare avviker från den lagstadgade uppsägningstiden och avtalar annan uppsägningstid. Uppsägningstiden börjar gälla från det datumet du säger upp dig hos din arbetsgivare. Viktigt är att arbetstagaren också gör detta skriftligt för att undvika oklarheter. Vid en eventuell tvist är det arbetstagaren som måste bevisa att hen sagt upp sig och när det skedde.

Jag illustrerar detta med ett exempel. Om en arbetstagare säger upp sig den 1 januari med en uppsägningstid på 3 månader avslutas tjänsten den 1 april. Om tjänsteledigheten beviljats fram till 31 maj kan inte arbetsgivaren kräva att arbetstagaren går tillbaka till arbetsplatsen för att jobba under uppsägningstiden. Skulle dock tjänsteledigheten endast vara beviljad fram till 1 februari, har arbetstagaren en skyldighet att jobba under resterande period av uppsägningstiden. Detta kan avvikas om arbetsgivare och arbetstagare kommer överens om det.

Sammanfattning och råd

Du frågar om du kan bli tvungen att gå tillbaka till din arbetsplats du är tjänsteledig från om du säger upp dig under tjänsteledigheten.

En beviljad tjänsteledighet är ett bindande avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. Arbetsgivaren kan därför inte enhälligt dra tillbaka din beviljade tjänsteledighet om du väljer att säga upp dig och tvinga dig att jobba under uppsägningstiden om den beviljade tjänsteledighetsperioden också omfattar uppsägningstidsperioden. Skulle tjänsteledigheten inte omfatta hela uppsägningstiden kan du behöva jobba under resterande period. Om så är fallet rekommenderar jag att prata med din arbetsgivare och försöka komma överens om att du inte behöver komma tillbaka om det är vad du önskar.

Kom ihåg att det kan finnas regler arbetsplatsen du är tjänsteledig från som du är bunden av och avviker från detta. Jag rekommenderar därför att läsa igenom och inhämta information om reglerna kring tjänsteledighet som gäller på din arbetsplats för att se om det finns en skyldighet att komma tillbaka till arbetsplatsen under uppsägningstiden. Många arbetsplatser har även ombud från fackliga organisationer som du kan kontakta vid arbetsrättsliga frågor på din arbetsplats.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer vägledning är du välkommen att kontakta någon av juristerna på Familjens Jurist. Du kan också skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.