Min man har sagt upp sig från sitt jobb i Sthlm pga att vi ska flytta till Gotland. Stor orsak till flytten är att vår 11 åriga son inte mår bra, han har för ett år sen blivit hotad av kriminella i vårt område. En av dom har nyligen knivmördat en man 100 m från vårt hem. Min son har även hamnat i konflikter och hotats av andra föä.
Vi flyttar v 44 pga att barnen är otrygga här. Makens arbetsgivare är dock benhård på 3 mån uppsägningstid (till 190105) och kommer inte godkänna nån ledighet eller hjälp med tillfällig bostad ej heller resor för pendling.
Värt att påtala i detta är att vi har tre barn med autism/adhd. Sonen som råkat ut för tråkigheter har grav autism och ångestproblematik. Han har mobbats i skolan o är nu hemmasittare. Invänjningsperiod på skola på Gotland beräknas ta tid.Jag är allvarligt sjuk har troligen MS och sitter i rullstol. Jag har även komplex ptsd.
Kan makens arbetsgivare sätta så hårda regler under uppsägningstiden när vi har flera särskilda skäl?
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Svaret på din fråga finner man i lag om anställningsskydd (LAS).
Uppsägningstid
Lagregler om uppsägningstid är dispositiva, och det är ganska vanligt att kollektivavtal har träffats om andra uppsägningstider eller om andra sätt för att beräkna uppsägningstidens längd. Enligt huvudregeln ska en ömsesidig uppsägningstid vara minst en månad. Om inte annat följer av kollektivavtal eller enskild åtagande är uppsägningstiden en månad då en arbetstagare själv säger upp sig, oberoende av ålder eller anställningstid. Vid uppsägning från arbetsgivarens sida gäller andra regler och uppsägningstiden förlängs när arbetstagaren tjänat in en viss minsta anställningstid och uppnått en viss ålder.
Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt. Du kan försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare, men det är inget du har rätt till. Om din arbetsgivare vill att du arbetar tiden ut, måste du göra det, annars kan arbetsgivaren kräva dig på ekonomiskt skadestånd.
Tjänsteledighet och annan ledighet
Din arbetsgivare är inte skyldig att bevilja någon form av ledighet om det inte framgår av lag, kollektivavtal eller av det enskilda anställningsavtalet. Som exempel på situationer som framgår av lag är ledighet för studier eller att någon i familjen drabbas av en sjukdom eller olycka.
Sammanfattning
Utan ett godkännande från din arbetsgivare kommer du inte att kunna frånträda din anställning utan att riskera att bli skadeståndsskyldig. Mitt råd är att du försöker komma överens med din arbetsgivare om din situation. Kontrollera att det är 3 månaders uppsägningstid som gäller genom att titta på vad som står i kollektivavtalet eller det enskilda anställningsavtalet mellan dig och din arbetsgivare.
Jag hoppas att mina svar har gett dig vägledning i hur du ska gå vidare med ditt ärende. Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här som arbetar med arbetsrätt som kan ge dig vidare vägledning i ditt ärende.
Vänliga hälsningar,
Susann
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.