jag har jobbat hos ett benämanningsföretag i 3 dagar. Under denna tid så har jag INTE skrivit på något anställningbevis/avtal.
Jag meddelade min kontaktperson på företaget och sa att jobbet inte var nånting för mig.
Enligt henne så har jag ändå 2 veckors uppsägningstid då jag har varit på arbetsplatsen och jobbat, hon menar att med det så har jag tackat JA till jobbet och har därför 2 veckors uppsägningstid.
Jag undrar ifall detta stämmer.
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Anställningsavtal
Anställningsavtal är i svensk rätt formlösa avtal, vilket innebär att de kan ingås skriftligen, muntligen eller genom konkludent handlande. Att ett avtal ingås genom konkludent handlande betyder att formellt avtal inte upprättats mellan parterna, men dessa agerar såsom att ett avtal existerar. Det är den part som påstår att ett anställningsavtal föreligger som har bevisbördan för det.
Uppsägningstid
Har parterna avtalat om uppsägningstid är det denna som gäller, annars föreskrivs i 11 § lagen om anställningsskydd (LAS) att minst en månads uppsägningstid ska gälla. Enligt 6 c § LAS ska arbetsgivaren senast en månad efter att arbetstagaren har börjat arbeta lämna skriftlig information till denne om alla väsentliga anställningsvillkor, bland annat information om uppsägningstid.
Din situation
Din kontaktperson menar att du tackat ja till jobbet genom att arbeta hos dem i tre dagar. Hon hävdar alltså att anställningsavtal ingåtts mellan er genom konkludent handlande. Enligt vad jag redogjort för ovan är det alltså, om tvist skulle uppstå, arbetsgivaren som har bevisbördan för att anställningsavtal föreligger. Eftersom du endast arbetat där i tre dagar har arbetsgivaren, enligt 6 c § LAS, inte haft någon skyldighet att meddela dig om vilken uppsägningstid som gäller. Det avgörande i din situation blir därför huruvida ett anställningsavtal kan anses ha uppkommit genom konkludent handlande. För att kunna avgöra det måste en bedömning av samtliga omständigheter ske, exempelvis hur båda parterna agerat, vilka arbetsuppgifter som utförts och så vidare. Av praxis framgår att hänsyn bland annat ska tas till om den arbetssökande haft anledning att anta att avtal ingåtts, samt om arbetsgivaren insett den arbetssökandes uppfattning. Jag har tyvärr inte tillräckligt med information för att kunna göra en sådan bedömning i ditt fall, men det faktum att du endast arbetat i tre dagar talar troligtvis mot att anställningsavtal skulle ha ingåtts.
Jag hoppas du fick svar på din fråga. Om du önskar ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att boka tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist här.
Vänliga hälsningar,
Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.