Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Uppsägningstid vid uppsägning på egen begäran?

Hej!

Jag har nu sagt upp mig på min nuvarande arbetsplats. Jag antog att jag hade 2 månaders uppsägningstid men nu visar det att jag har tre månaders uppsägningstid. Den nuvarande arbetsplatsen har inte kollektivavtal. Nu skulle jag vilja gå tidigare än vad uppsägningstiden påvisar. Kan jag på något sätt kringgå detta. Jag stötte på en text någonstans i LAS om att man individuellt inte kan avtala om en längre uppsägningstid om den anställde vill säga upp sig själv utan att det är en månads uppsägning som gäller, stämmer detta?

Bakgrunden till min uppsägning är att det under min föräldraledighet bytte ledning som jag nu när jag är tillbaka inte kommer bra överens med. Jag känner mig väldigt detaljstyrd och iakttagen och får panikångestattack varje gång jag möter henne eller får mail från henne. Jag mår helt enkelt inte bra på min nuvarande arbetsplats och skulle därför vilja komma därifrån så fort som möjligt. Jag har försökt att prata med henne om att korta ner det till åtminstone 2 månader men det vill hon inte gå med på. Kan jag ta ut min innehavande semester resterande av uppsägningstiden? Vad händer om hon nekar till den?

Rådgivarens svar

2020-02-04

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Nedan följer en allmän redogörelse samt vad som gäller i ditt fall. 

Regler om uppsägningstid finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Lagen är semidispositiv vilket innebär att den kan inskränkas genom kollektivavtal. För individuella avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare är dock lagen tvingande till arbetstagarens fördel. Det innebär att ett avtal som inskränker arbetstagarens rättigheter enligt lagen är ogiltigt. 

Uppsägningstid vid egen uppsägning 

Enligt 11 § LAS gäller en minsta uppsägningstid på en månad. Detta gäller både fall där arbetstagaren säger upp sig på egen begäran och när uppsägningen sker från arbetsgivarens sida. På grund av att lagen är tvingande till arbetstagarens fördel är det inte möjligt att genom individuellt avtal bestämma om kortare tid än en månad, det finns däremot inga hinder mot att avtala om längre uppsägningstid. Om det genom avtal framgår längre uppsägningstid än en månad är det alltså den uppsägningstiden som gäller. 

Semester under uppsägningstiden 

Vid uppsägning har du alltid rätt att ta ut din semesterledighet under uppsägningstiden om den redan är utlagd och beviljad. Om semestern däremot inte redan är beviljad måste din arbetsgivare först godkänna denna. Det finns alltså ingen absolut rätt att ta ut semester under uppsägningstiden. 

Semesterersättning

Om din arbetsgivare inte godkänner din begäran om semester ska du istället få dina semesterdagar utbetalda i form av semesterersättning. Semesterersättning betalas ut för de sparade semesterdagar som du haft sedan tidigare, de som du inte tagit ut innevarande semesterår och de som du tjänat in för det kommande semesteråret. För att räkna ut hur mycket du ska ha i semesterersättning behöver du veta hur många dagar du ska ha ersättning för. När arbetsgivaren saknar kollektivavtal räknas semesterersättningen ut med hjälp av semesterlagen. Lagen använder två olika regler för beräkning, sammalöneregeln och procentregeln. Sammalöneregeln är vanligast.  

  • Sammalöneregeln - För varje semesterdag som semesterersättning ska betalas ut för får du ordinarie lön samt ett tillägg.

  • Procentregeln - Semesterersättningen är 12 % av den sammanlagda lön, såväl fast som rörlig lön, som betalats ut under föregående intjänandeår.

Sammanfattning och rekommendation 

Eftersom det finns en avtalad uppsägningstid mellan dig och din arbetsgivare som inte inskränker dina rättigheter enligt lagen är det den avtalade uppsägningstiden som gäller, i ditt fall 3 månader. Du kan begära att få ta ut din innevarande semester under den resterande uppsägningstiden, men det är arbetsgivaren som avgör om semesterledigheten ska beviljas. Skulle du inte få semesterledigheten beviljad har du istället rätt till semesterersättning. 

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Har du fler frågor är du välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.