Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Utdragen förundersökning

Sommaren 2017 polisanmälde jag min sambo för bedrägeri då han hade tagit ett antal lån i mitt namn på ca 200 000 kr som han sedan spelade bort. Sambon erkände att han hade gjort det. Efter det har det i stort sett inte hänt någonting. Så jag undrar om det verkligen är rimligt att det ska ta polisen över 2 år att utreda ett bedrägeri på en så hög summa där dom har haft ett erkännande från gärningsmannen sedan dag 1? Kan jag begära att utredningen flyttas från en avdelning för brott i nära relationer till någon som utreder bedrägerier? Eller finns det något annat jag kan göra?

Rådgivarens svar

2019-09-22

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Förundersökningar

Du skriver i din fråga att det "i stort sett inte har hänt någonting" i utredningen. Det tolkar jag som att det har hänt åtminstone någonting, d.v.s. att det finns en pågående förundersökning. Enligt rättegångsbalken ska förundersökning inledas när det finns anledning att anta att ett brott har förövats. Om det inte har inletts en förundersökning, så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen och förtydliga detta, så hjälper vi dig utifrån den förutsättningen. Men mitt svar nu kommer att baseras på att det finns en pågående förundersökning.

Hur lång tid får en förundersökning ta?

Enligt rättegångsbalken ska förundersökningen "bedrivas så skyndsamt som omständigheterna medger". Det finns ingen konkret gräns för hur lång tid det får ta. Två år låter dock som väldigt lång tid i ett ärende där, som du säger, den skyldige har erkänt. Jag rekommenderar att du ringer till polisen (11414) och frågar hur utredningen går. Då kommer du att kopplas till utredaren i ditt ärende, som kan förklara varför det tar tid.

Kan jag få polisen att byta handläggningsenhet?

Det finns inget lagstöd för att byta handläggningsenhet. Om polisen anser att det är ett ärende för avdelningen för brott i nära relationer, så är det helt enkelt så. Det finns möjligheter att få en ny handläggare ifall ens handläggare skulle vara jävig, d.v.s. ha ett personligt intresse i utredningen. Så uppfattar jag dock inte vara fallet i ditt ärende.

Hur får jag tillbaka mina pengar?

Om du inte vill vänta på en eventuell dom kan du och din sambo lösa det själva på egen hand genom att ni skriver ett skuldbrev, där han är skyldig att betala tillbaka de pengar som han har bedragit dig på. Då får du tillbaka dina pengar, och han får ett bevis för att han har betalat tillbaka pengarna till dig (så att du inte kan kräva skadestånd i en eventuell rättegång).

Upprätta ett skuldebrev tillsammans med Familjens Jurist

Eftersom det gäller en såpass hög summa, samt att det finns omständigheter som bör nämnas i skuldebrevet (exvis att det är betalning för hans bedrägeri) rekommenderar jag er att kontakta en jurist. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist, vilka i sin tur är specialiserade på skuldebrev. Ifall ni inte vill boka en tid och komma till ett av deras kontor, så kan ni upprätta skuldebrevet över telefon, eller via Familjens Jurists onlinetjänst. I båda fallen får ni ett fast pris. Att göra det själv via onlinetjänsten är billigare än att göra det över telefon tillsammans med en jurist, men gör ni det tillsammans med en jurist så garanteras ni att skuldebrevet får precis det innehåll som ni vill. Det går att göra själv, men då är det inte säkert att det blir rätt.

Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.