Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Utgör det brott att gå in i ett övergivet hus?

Hejsan! Att gå in i ett övergivet bostadshus, ett "ödehus", faller det in som inbrott eller olaga intrång? Mvh

Rådgivarens svar

2018-06-17

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Är det brottsligt att gå in i ett övergivet hus?
Trots att ett hus till synes framstår som övergivet är det i de flesta fall inte övergivet i juridisk mening. Huset kan fortfarande ha, och har ofta, en ägare. Äganderätten kan ha gått över genom t.ex. köp eller arv, och innebär att det endast är ägaren eller personer med samtycke från ägaren som har rätt att gå in i huset. Om man inte fått samtycke från ägaren är det brottsligt att gå in i huset.

Hemfridsbrott eller olaga intrång?
Den vanliga brottsrubriceringen för när någon intränger eller kvarstannar i en annan persons hem utan tillåtelse, är hemfridsbrott (4 kap. 6 § 1 st. brottsbalken). Det förutsätter dock att det är fråga om någons bostad – vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg. För att det ska vara en bostad krävs det att någon bor stadigvarande där, eller har det som periodiskt boende (t.ex. en sommarstuga eller husvagn). Övergivna hus eller annars mer permanent obebodda hus omfattas därför inte av hemfridsbrott.

Den som obehörigen intränger eller kvarstannar i en fastighet där ingen bor, t.ex. kontor, fabrik eller i annan byggnad som inte används som bostad, kan dömas för olaga intrång (4 kap. 6 § 2 st. brottsbalken). Den som går in i en obebodd bostad eller fastighet begår då alltså istället olaga intrång och inte hemfridsbrott. Straffet för båda brotten är böter.

Jag hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,
Beatrice

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.