Hej!
Har löneutmätning o vill sälja fastigheten. Tar kronofogden allt överskott på en gång?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Allmän redogörelse utmätning av lön
Regler om utmätning finns i Utsökningsbalken (UB). Utmätning av lön regleras i 7 kap UB. Genom utmätning av lön kan Kronofogden (KFM) ianspråkta den del av inkomsten som gäldenären inte behöver för sitt och sin familjs underhåll, se 7 kap 1 § och 4 § UB. Löneutmätning innebär att KFM beslutar att en arbetsgivare ska hålla inne en del av gäldenärens lön till KFM. Löneutmätning får bara ske om det är försvarligt med hänsyn till det belopp som kan beräknas flyta in, se 7 kap 3 § UB.
Utmätning av viss egendom
Utmätning av viss egendom regleras i 4 kap UB. I 4 kap 29 § UB anges att när utmätning har beslutats får gäldenären inte förfoga över egendomen genom överlåtelse eller på annat sätt om ej KFM har medgett detta. Att gäldenären inte får fritt förfoga över den utmätta egendomen innebär att gäldenären inte får, till skada för utmätningsborgenren, vidta åtgärder som att överlåta egendomen, undanskaffa eller förstöra egendomen. Gäldenären får därmed inte på egen hand sälja en utmätt egendom. Förfogandeförbudet gäller även för fast egendom. Ytterligare regler om vad gäldenären får och inte får göra med utmätt fast egendom finns i 12 kap 6-10 §§ UB. Gäldenären får b.la. inte minska den utmätta fasta egendomens värde.
Sammanfattning
Ett beslut av KFM om att utmätning ska ske innebär därmed att gäldenärens förfoganderätt över sina medel, såsom egendom eller lön, begränsas. Ett beslut av KFM om löneutmätning omfattar löneutbetalningar. Att efter ett beslut om löneutmätning sälja en egendom, som inte omfattas av ett beslut om utmätning av egendom enligt andra regler i UB, bör därmed inte vara otillåtet. I förfogandeförbuden i UB anges att förbuden omfattar “utmätt egendom”. En egendom som inte är utmätt, som inte omfattas av ett beslut om utmätning, omfattas därmed inte av förfogandeförbuden.
Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.