Jag ska köpa hus. Min sambo har skuldsanering. Lån, huset och lagfarten kommer bara stå på mig. Vi har 4 barn tillsammans. Vad behöver jag för avtal för att säkerhetsställa att dom inte tar ngt som jag äger?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag först redogöra för vad som gäller i allmänhet, för att sedan förklara vad som gäller i din specifika situation.
Utmätning
Det som kan ske om en person inte kan betala sina skulder är att kronofogdemyndigheten utför en utmätning hos gäldenären (den skuldsatte). Utmätning innebär att kronofogdemyndigheten tar egendom som gäldenären äger i anspråk för att betala skulderna.
Utmätning regleras i utsökningsbalken (UB). I 4 kap. UB finns särskilda bevisregler för fall då det inte är helt säkert vem som äger viss egendom. För fastigheter gäller enligt 4 kap. 24 § UB att utmätning i fastigheten får ske om det ”framgår” att gäldenären äger fastigheten. Det betyder att kronofogdemyndigheten har bevisbördan och måste styrka att gäldenären äger fastigheten.
Sambors egendom
I samboförhållanden svarar vardera sambon för sina egna tillgångar och skulder. Samboförhållandet som sådant ger alltså ingen rätt till den andre sambons tillgångar. Det är endast vid en eventuell bodelning som gemensam bostad och bohag kan bli föremål för en likadelning mellan samborna, enligt 8 § sambolagen. En sådan bodelning sker endast om någon av samborna begär det. Samborna kan enligt 9 § sambolagen avtala om att viss egendom inte ska ingå i en sådan bodelning (s.k. samboavtal).
Dold samäganderätt
Högsta domstolen har i ett flertal fall förklarat att vid bl.a. samboförhållanden så kan något som kallas ”dold samäganderätt” föreligga. Det innebär att egendom som en sambo köper för parets gemensamma bruk antas även vara avsedd att ägas tillsammans. Vanligtvis antas även äganderätt vara fördelad så att vardera sambon äger hälften var, om inte en annan fördelning kan bevisas.
För att en sambo som inte står som formell ägare i någon handling ska anses ha dold samäganderätt krävs dock att det går att bevisa att denne har gett ett betydande ekonomiskt bidrag till köpet. Annars är dold samäganderätt utesluten.
Om dold samäganderätt föreligger, så kan denna ”dolda andel” utmätas för att täcka skulder.
Din situation
Till att börja med så krävs alltså att din sambo har någon del i äganderätten i fastigheten för att den ska kunna bli föremål för utmätning. Dessutom är det som jag nämnde kronofogdemyndigheten som har bevisbördan för att bevisa detta. Du måste alltså inte som utgångspunkt bevisa din äganderätt.
Som du beskrivit så kommer det att framgå av samtliga relevanta handlingar (köpebrev för huset, lagfarten etc.) att du är ensam ägare. Det enda sättet en utmätning i fastigheten då kan ske är om din sambo har sådan dold samäganderätt i fastigheten som jag beskrivit ovan. För detta krävs att din sambo har gett ett betydande ekonomiskt bidrag till köpet. Om jag förstår dig rätt så har inget sådant bidrag lämnats här, utan du har finansierat köpet helt utan pengar från sambon. I så fall föreligger ingen sådan dold samäganderätt.
Om du dessutom vill säkerställa att din sambo inte får rätt till hälften av fastigheten vid en eventuell bodelning så kan detta göras genom ett samboavtal där ni anger att fastigheten inte ska ingå i en sådan bodelning.
Rekommendation
Om jag förstått din fråga rätt så är slutsatsen att du inte behöver oroa dig för att fastigheten kommer utmätas för din sambos skulder. Om ni dessutom vill upprätta ett sådant samboavtal som jag beskrivit ovan så går det att göra online genom att använda Familjens jurists mall.
Om du har fler frågor angående er situation så kan jag rekommendera er att vända er till Familjens jurist för vidare rådgivning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.