Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Väcka åtal efter en trafikolycka?

Hej, jag har varit med om en trafikolycka som inte var mitt fel och som slutade i flera kroppsskador för mig. Jag har sedan dess varit hemma i flera månader och går på sjukgymnastik flera gånger i veckan, eventuellt kommer jag behöva opereras. Nu undrar polisen om jag vill gå till åtal. Vad talar till min fördel/nackdel om jag bestämmer mig för att gå till åtal? Kan jag få rätt till mer ekonomisk ersättning än det som jag redan erhåller av mitt försäkringsbolag, eller är åtal endast till för att den som vållade olyckan skall "få sitt straff"? Behöver jag anlita en jurist? Kan jag behöva betala rättegångskostnaderna?

Rådgivarens svar

2022-10-27

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga gäller vad det skulle innebära för dig om du väljer att gå till åtal eller ej efter den trafikolycka du varit med om. Din fråga är främst processrättslig och reglerna för processrätten återfinns i första hand i Rättegångsbalken (RB). Till att börja med kommer jag att redogöra för vad som gäller generellt för att väcka åtal. Därefter kommer jag att applicera det på din situation. Jag kommer avsluta med en rekommendation.

Att väcka åtal

De allra flesta brott hör under så kallat allmänt åtal (20:3 § RB) då är det polisens uppgift att utreda brottet och åklagarens uppgift att väcka åtal, oavsett om en person som har drabbats av brottet yrkar på straff och vill gå till åtal eller inte (20:2 § RB). Sedan finns det vissa lindrigare brott som undantas från allmänt åtal och istället faller under enskilt åtal, för dessa måste åtal istället väckas av en enskild person. Då är det den som drabbats av brottet (målsäganden) som måste meddela polis eller åklagare att den vill gå till åtal, och först därefter undersöks ärendet av polis. Det är främst vissa ärekränkningsbrott, så som förolämpning och förtal, som faller under enskilt åtal.

Polisen har utredningsskyldighet om det finns misstanke om brott som faller under allmänt åtal. När polisens brottsutredning är klar är det sedan upp till åklagaren att bedöma om det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts för att väcka åtal. Väcks åtal blir det en rättegång i domstol där åklagaren har i uppgift att bevisa brottet och föra talan. Är det så att åklagaren däremot beslutar att inte åtala vid brott som faller under allmänt åtal, om det exempelvis saknas tillräckligt med bevisning, då kan åtal ändå väckas som ett enskilt åtal av enskild person. Utredningen kan tas upp på nytt om det däremot skulle framkomma nya uppgifter om brottet.

Din situation

I ditt fall rör det sig om en trafikolycka. Många av de brott som begås i trafiken regleras i lagen om straff för vissa trafikbrott, där återfinns exempelvis brottet vårdslöshet i trafik i första paragrafen (1 §). Det finns även brottet för framkallande av fara för annan i 3:9 § Brottsbalken. Dessa brott faller under allmänt åtal, och i ditt fall låter det som att den trafikolycka du varit med om redan är anmäld till polisen.

Om åklagaren efter brottsutredningen har tillräckligt med bevisning för att väcka åtal får du som drabbad av det misstänkta brottet status som målsägande, och du får då möjlighet till hjälp av ett målsägandebiträde som förordnas av domstol. Målsägandebiträdets uppgift är att ta tillvara dina intressen som målsägande, och vara ett stöd under exempelvis förundersökningar och rättegångsprocesser. Ersättningen till målsägandebiträdet utges av staten.

 Om åklagaren efter polisens utredning däremot tagit beslut om att inte väcka åtal (om åklagaren exempelvis har gjort bedömningen att det saknas tillräckligt med bevisning för att ett brott har begåtts), då kan du som enskild person välja att väcka sådant enskilt åtal, och då är det du som sedan för din talan i domstolen. Om du väljer att väcka enskilt åtal själv så finns det emellertid risk för att du blir betalningsskyldig för både dina och motpartens rättegångskostnader om du förlorar din talan (31:11 och 18:1 §§ RB). Om du däremot vinner din talan ska din motpart istället ersätta dig för dina kostnader. Du kan förstås anlita en advokat för att företräda dig i att väcka enskilt åtal och driva din talan i domstolen.

Rätt till ersättning

Vid personskada till följd av ett trafikbrott eller trafikolycka är det i första hand ett försäkringsbolag eller Trafikförsäkringsföreningen som ersätter skadan. Det finns en princip om att en skada ska ersättas så att den skadelidande försätts i samma situation som om skadan aldrig inträffat. Det går därför inte att föra en skadeståndstalan för att täcka samma skada som försäkring redan har täckt, det skulle innebära att en och samma skada ersätts dubbelt.

Utöver denna ersättning som erhålls, kan vissa typer av brott även ge rätt till skadestånd i form av kränkningsersättning. Detta gäller i första hand när det rör sig om uppsåtligt brott, men i undantagsfall kan även oaktsamhetsbrott ge rätt till kränkningsersättning. Det är en domstol som tar ställning till om du har rätt till kränkningsersättning, med hänsyn till omständigheterna som varit kring brottet.

Det finns även så kallad brottsskadeersättning som är ett slags statligt finansierat, socialt skyddsnät. Denna ersättning blir endast aktuell om andra ersättningsmöjligheter inte finns. Om full ersättning redan erhållits genom skadestånd eller försäkring är den alltså inte tillgänglig.

Din situation

Om du redan ersatts fullt ut för din skada genom försäkring, kan du i praktiken inte få rätt till ytterligare ersättning för samma skada i en rättegång. Däremot kan du föra en talan om rätt till kränkningsersättning för den kränkning som brottet inneburit för dig, men om det är en möjlighet för dig beror på omständigheterna som förelegat i just ditt fall. 

 Sammanfattande rekommendation

Det finns ett samhällsintresse i att all brottslighet lagförs, och det också kan vara viktigt för den som drabbats av brott att åtal väcks för att få känna upprättelse, men detta är individuellt för varje person. Om det är så att allmänt åtal inte kommer väckas i ditt fall och det är upp till dig att välja om du vill väcka enskilt åtal eller inte, bör du i så fall bära med dig att det kan innebära kostnader för dig om du förlorar din talan. Du bör även överväga om du vill anlita en advokat till att företräda dig och hjälpa dig i processen om du väljer att väcka sådan talan.

Det kan vara värt att se över om hela den skada du lidit har täckts av ditt försäkringsbolag, och du eventuellt kan du också ha rätt till kränkningsersättning beroende på omständigheterna kring olyckan.

Familjens Jurist erbjuder kunniga jurister som kan ge ytterligare rådgivning i olika ärenden. Hoppas detta besvarar dina frågor, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.