Hej, min flickvän gjorde ett muntligt avtal med rektorn för en skola. Avtalet var en tillsvidare anställning. Avtalet gjordes vid två tillfällen. Tredje gången hon träffade henne för att skriva under fick hon veta att det inte längre var ett tillsvidare anställning. Hon skrev på avtalet. Har vi lagen bakom oss om vi tar detta vidare?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Anställningsavtal
Det ställs inga krav på hur ett anställningsavtal ska utformas. Ett anställningsavtal kan ingås muntligt eller skriftligt. Det betyder att muntliga anställningsavtal är bindande. Muntliga anställningsavtal är dock svårare att bevisa och därför är skriftliga anställningsavtal att föredra. Inom civilrätten har den som påstår något bevisbördan för sitt påstående. Om exempelvis arbetstagaren påstår att ett muntligt anställningsavtal föreligger, har arbetstagaren bevisbördan för det. För att kunna bevisa att ett muntligt anställningsavtal föreligger måste arbetstagaren använda sig av olika bevis. Det kan röra sig om mail eller sms.
Utgångspunkten är att avtal ska hållas enligt principen om pacta sunt servanda. Principen gäller generellt för alla avtalstyper, även för anställningsavtal. Det finns dock vissa undantag från principen om avtalet har ingåtts i strid med reglerna i avtalslagen.
Din situation
Som nämndes ovan är muntliga anställningsavtal bindande. Det betyder att det muntliga anställningsavtalet som ingicks i början är bindande. I och med att din flickvän har skrivit på ett skriftligt anställningsavtal med andra villkor har hon dock accepterat de nya villkoren, det vill säga en annan anställningsform. Det kan vara bra att din flickvän tar kontakt med sin fackförening, som kan undersöka saken närmare.
Jag hoppas du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.