Jag har varit med en kille i ca 10 månader, under denna tid har han ibland velat att jag ska köpa saker på hans kort till mig själv (för att vara snäll) och ibland har jag gjort det, men aldrig utan att han har vetat och han har alltid varit med i butiken då detta hänt. Nu hotar han med att han ska anmäla mig för att ha tagit hans kort utan hans vetskap etc. Detta för att jag vill avsluta relationen. Är detta något som han bara kan göra och är det något jag kan göra för att motverka detta ifall han skulle anmäla mig? Den här killen har svårt att släppa taget och har försökt att avsluta ett flertal gånger. Känns otrevligt och vet inte riktigt vad jag ska göra. Tacksam för svar.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När kan man anmäla någon för brott? Något om falsk angivelse
Det finns egentligen inga regler eller lagar kring hur och när man får anmäla någon annan för brott. Vem som helst får alltså anmäla någon annan för brott. Det kan dock vara brottsligt att på falska grunder anmäla någon annan för brott. I brottsbalken stadgas nämligen följande:
Det finns alltså två fall av falsk angivelse. Falsk angivelse handlar om att någon anmäler en annan person, som är oskyldig för att ha begått ett brott, till t ex polisen. Angivelsen kan ske hur som helst, muntligt eller skriftligt. Anmälan ska vara någorlunda allvarlig och det ska finnas en risk för att någon annan tror på vad som sägs. Om punkt 2) kan tilläggas följande: Anmälaren måste tro att den de anmäler är mer oskyldig än skyldig. Motsatsvis innebär detta att den som faktiskt tror att någon är skyldig inte kan dömas för falsk angivelse.
Vad krävs för att bli dömd för brott?
Bara för att man blir anmäld för brott så betyder det inte att man kommer bli dömd för brottet. När någon anmäler någon annan för brott så inleds en förundersökning. Syftet med förundersökningen är att samla bevis för att först och främst utreda om bevisen räcker för åtal. Om bevisen är tillräckligt starka för misstanke om att brott har begåtts så kommer åtal väckas. Den som blivit anmäld blir då misstänkt/tilltalad för brottet ifråga. Saken tas då oftast (men inte alltid) vidare till domstol. Det blir då så småningom rättegång där saken kommer att avgöras av domare.
Det ska dock tilläggas att det inte alls är säkert att det kommer bli en rättegång bara för att åtal väcks. Det kan vara så att åklagaren/polisen redan under förundersökningen gör bedömningen att det inte finns tillräckliga bevis för att väcka åtal. Saken kommer då att läggas ned. Skulle det dock bli rättegång av saken så krävs det starka bevis för att någon ska kunna bli dömd för brott. Man säger att det ska vara "ställt utom rimligt tvivel" att den misstänkte har begått det brott som denne står åtalad för. Detta betyder i princip att det ska stå helt klart att den misstänkte har begått brottet. Annars ska den misstänkte frias från anklagelserna. Det kan också vara värt att poängtera att den misstänkte ska ses som oskyldig tills motsatsen är bevisad. Detta innebär att det är åklagarens jobb att övertyga domarna om att den misstänkte inte är oskyldig, dvs att denne faktiskt har gjort sig skyldig till brottet. Allt detta sammantaget innebär att det krävs mycket starka bevis för att den misstänkte har begått det brott som denne står åtalad för.
Sammanfattning och rekommendation
Din ex-pojkvän kan anmäla dig om han vill och det finns egentligen ingenting du kan göra för att hindra honom från att göra detta. Det kan dock vara en god idé att prata med honom om att det kan vara olagligt att anmäla någon för brott när man vet att denne är oskyldig.
Skulle han ändå välja att anmäla dig har jag svårt att se att det kommer bli en rättegång av saken. Som jag förstår det skedde betalningarna med hans kort med hans vetskap och samtycke och då finns det ju inte heller några bevis som styrker att det skulle skett utan hans vetskap och samtycke.
Jag skulle hur som helst prata med honom och förklara läget. Jag önskar dig stort lycka till! Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.