Denna fråga är fiktiv.Om en läkare måste säga till en patient att - Vi måste amputera ditt högra ben och patienten går med på detta ,men tillägger - Jag vill ha ha tillbaka benet.Kan läkaren vägra detta och isåfall med hänvisning till vad? Är benet efter amputationen statens ägodel ?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Som utgångspunkt får jag anta att benet i fråga är sjukt och därför måste amputeras bort.
Allmän redogörelse
Inom sjukvården uppstår ofta så kallat biologiskt avfall. Detta avfall ska hanteras enligt Socialstyrelsens allmänna råd om försiktighetsmått vid hantering och märkning av sådant biologiskt avfall som kan medföra olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken.
En bedömning görs alltså om det biologiska avfallet innebär en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken. Vävnader, organ och identifierbara kroppsdelar anses normalt utgöra sådant biologiskt avfall som innebär en olägenhet för människors hälsa. Hänsyn tas vidare till om avfallet kan skada människors hälsa genom sin lukt eller sitt utseende.
Sådant skadligt biologiskt avfall ska enligt Socialstyrelsens råd förpackas och förbrännas i enlighet med vissa särskilda regler.
Sammanfattning och svar
Ett amputerat ben utgör biologiskt avfall från sjukvården. Sådant avfall ska hanteras och förbrännas enligt särskilda regler, om det kan medföra olägenhet för människors hälsa. Identifierbara kroppsdelar är i regel sådant avfall som anses kunna medföra olägenhet för människors hälsa. Det ska alltså förbrännas.
Det innebär dock inte nödvändigtvis att benet är att anse som statens egendom – kroppsdelen blir helt enkeltbiologiskt avfall som vårdgivaren ansvarar för. I enlighet med Socialstyrelsens råd om biologiskt avfall är vårdgivaren skyldig att hantera avfallet på ett lämpligt sätt, och därför kan läkaren av den anledningen vägra att ”lämna tillbaka” benet till patienten.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Om du vill ha ytterligare information om hanteringen av biologiskt avfall råder jag dig att vända dig till sjukvården med dina frågor, eftersom de fattar beslut i fall som dessa.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.