Hej!
Jag har blivit erbjuden ett jobb där tystnadsplikt är en väldigt viktig del av arbetet. Om man bryter mot företagets policy så är man skyldig att betala en stor summa pengar i skadestånd. Låter de ok så långt? Är det här vanligt förekommande? Jag har ingen erfarenhet av sådana här frågor.
Dessutom, om företaget menar att jag begått regelbrott och vill kräva mig på pengar medan jag själv anser att jag inte begått något fel, vad kan jag då göra? Något annat val än att bara betala antar jag att jag har?
Tack på förhand.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Det framgår av din fråga att du enligt anställningsavtal är skyldig att inte bryta mot vissa sekretessbestämmelser. Jag vill här påpeka att fallet förefaller vara annorlunda om du i ditt arbete istället har tystnadsplikt som följer av lag, i sådana fall är du välkommen att skicka in en ny fråga.
Sekretessavtal i anställningsförhållanden
Det är inte ovanligt att i anställningsavtal stöta på att vissa överträdelser är sanktionerade med vite. Man kommer då överens i avtalet att den felande parten ska betala ett i förväg bestämt belopp till den andra parten. Om din arbetsgivare hävdar att du har brutit mot sekretessavtalet måste arbetsgivaren bevisa detta. När avtalet innehåller ett förutbestämt vite innebär det dock att din arbetsgivare inte behöver bevisa att det uppstått en skada utan då ska beloppet som är angivet i sekretessavtalet betalas om arbetsgivaren kan bevisa att du brutit mot det.
Anledningen till att många företag väljer att ha sekretessavtal med vitesklausuler har således sin grund i att den skada som uppstår när en anställd bryter mot ett sådant avtal är mycket svår att uppskatta i pengar. Dessutom är det ofta tidskrävande och en kostnadsfråga för företagen att bevisa att skadan har uppstått. Saknas vitesklausul och en anställd begår ett avtalsbrott måste arbetsgivaren nämligen bevisa att skadan skett samt vilken skada som har skett.
Sammanfattning
Att vite utgår om du bryter mot sekretess enligt anställningsavtalet får inte anses vara helt ovanligt. Din arbetsgivare kan dock inte kräva dig på vite om de inte bevisar att du brutit mot avtalet. Det räcker således inte med att de anser att du brutit mot avtalet. Dock behöver de inte bevisa att någon faktisk skada har uppstått som konskvens av att du brutit mot avtalet. Behöver du hjälp med att läsa igenom anställningsavtalet och få en mer konkret bedömning om det kan anses vara skäligt är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra erfarna jurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här. Jag hoppas du har fått svar på din fråga, lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.