Hej! Vi undrar vad som händer om en 7 årig flicka är hemma från skolan terminen ut? Vi bryter ju skolplikten. Hennes lillebror 5 år och är i högriskzonen. Han är hemma från Dagis hösten. Vi är jätteoroliga att hon drar hem Corona och smittar sin bror. Så vi tänker hålla henne hemma terminen ut. Tacksam för svar.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Skolplikt
Den rättsliga regleringen för skolplikt hittas i skollagens 7:e kapitel. Alla barn som är bosatta i Sverige har skolplikt (7:2 skollagen). Skolplikten gäller från höstterminen det året barnet fyller sex år tills barnet har avslutat årskurs nio. Skolplikten ska fullgöras i förskola och i grundskola (7:4 skollagen).
Ansvar och konsekvenser
Den som har vårdnaden om barnet ansvarar för att barnet fullföljer sin skolplikt (7:20 skollagen). Om ett barn inte fullgör sin skolgång till följd av att barnets vårdnadshavare inte har gjort det som vårdnadshavaren är skyldig att göra för att barnet ska fullfölja sin skolgång, får hemkommunen förelägga barnets vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter (7:23 skollagen). Ett sådant föreläggande får förenas med ett vite. Vite är ett penningbelopp som en person kan åläggas att betala om denna inte följer ett åläggande eller ett förbud, vitet regleras i lagen om viten. Vitesbeloppet bestäms utifrån omständigheterna i det enskilda fallet och ska uppgå till ett sådant belopp att adressaten kan antas följa förläggandet som har utfärdats (3§ lagen om viten).
Detta innebär att om en vårdnadshavare inte skickar barnet till skolan eller hindrar barnet att åka till skolan kan vårdnadshavaren få ett förläggande om att skicka barnet till skolan som är förenat med ett vite.
Orosanmälan
Skolan har en skyldighet att göra en anmälan till socialnämnden om skolan får kännedom eller misstänker att ett barn far illa (14:1 socialtjänstlagen). Att ett barn far illa ser olika ut beroende på barnet och barnets situation, att ett barn inte kommer till skolan under en lång period kan vara en indikation på att barnet far illa och skolan kan anmäla det till socialnämnden som då får göra en utredning.
Undervisning i hemmet
Ett barn som går i grundskolan och som på grund av sjukdom eller av liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under en längre tid, men som inte vårdas på sjukhus eller institution som är knuten till ett sjukhus ska särskild undervisning anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats (24:20 skollagen). Paragrafen syftar främst på barn som inte kan gå i skola på grund av att barnet själv är sjukt. Det finns inga exempel på vad som räknas som ett liknande skäl, jag kan därför inte svara på om er situation skulle kunna utgöra ett sådant skäl som avses med bestämmelsen. Det är skolans huvudman som tar beslut om undervisning i hemmet. Skolans huvudman är kommunen om det är en kommunal skola eller skolans styrelse om det är en fristående skola. Du kan läsa mer om undervisning i hemmet på Skolverkets hemsida.
Sammanfattning
Din sjuåriga dotter har en skolplikt och det är vårdnadshavarens ansvar att se till att barnet fullgör sin skolplikt. Om barnet inte fullgör sin skolplikt kan du få ett föreläggande om att skicka ditt barn till skolan. Föreläggandet kan också kombineras med ett vite. Skolan kan också göra en orosanmälan till socialnämnden. Under vissa förhållande kan ett barns skolplikt fullgöras genom undervisning i hemmet, jag kan inte svara på om flickans skolplikt i detta fallet kan fullgöras genom undervisning i hemmet. Utan det är skolans huvudman som beslutar om det. Jag rekommenderar därför att ni tar kontakt med skolans huvudman för att se om ni kan fullgöra flickans skolplikt genom undervisning i hemmet. Har ni några flera funderingar eller vill ha vidare vägledning kan ni kontakta en jurist hos Familjens Jurist här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.